IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските пазари завършват месеца под очакванията

Съществува огромно противоречие между отделните пазари в страната

13:50 | 31.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Основните китайски пазари не оправдаха очакванията на експертите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основните китайски пазари не оправдаха очакванията на експертите. Снимка: Ройтерс

Въпреки мудното движение на азиатските фондови пазари, през май основните индекси на континента подобриха позициите си, като лидер по този показател е втората по сила икономика в света – Китай, пише CNBC.

Основният индекс в най-многолюдната страна в света Shanghai Composite се повиши с почти 6 на сто през май, надминавайки с доста основните азиатски пазари, в това число и японския Nikkei, който спадна с 0,6%. За сравнение, щатските показатели Dow Jones Industrial Average и S&P 500 се покачиха с малко над 3% през този месец, докато европейският FTSE Eurofirst 300 нарасна с близо 2 на сто.

Представянето на Китай обаче изненада неприятно пазарните наблюдатели, които очакваха по-положително развитие на пазарите в страната през петия месец на годината.

"Нямаше някакви новини с фундаментално значение през първите четири месеца на 2012 г., които да повлияят негативно на ръста", коментира Пол Крейк, основател на изследователската компания View from the Peak: Macro Strategies.

Серията от негативни икономически данни от Китай през последния месец, в това число свиването на производствената дейност за първи път в последните седем месеца, както и слабите данни за износа, добавиха негативен привкус към опасенията, че възстановяването на втората по големина икономика в света може да забави темпо. В допълнение през тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намалиха своите прогнози за растежа на БВП на Китай за тази и следващата година.

"Китайските политици трябва да се справят с инфлационния натиск, нарастващите заплати и покачващите се собствени разходи", съветва експертът по азиатските пазари в JP Morgan Ейдриън Моут. По думите му политическият елит прекалено много се е фокусирал върху икономиката на страната, а пазарите на този етап не могат да се възползват от засилените стимули.

Според Моут има огромно противоречие между отделните китайските пазари, като някои от тях са нараснали с 40 на сто на годишна база, докато други са отчели понижение със същата стойност. "Всички са толкова фокусирани върху Япония, че ситуацията в Китай остава на заден план", отбелязва още експертът.

Японският индекс Nikkei се покачи с близо 29% от началото на 2013 г., докато Shanghai Composite отбелязва ръст само с 1 на сто спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още