IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs продава последния си дял от ICBC за 1,1 млрд. долара

От 2009 г. насам компанията продаде на шест пъти отделни дялове от китайската банкова институция

18:42 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs продава последния си дял от ICBC за 1,1 млрд. долара

Една от най-старите инвестиционни банки в света - Goldman Sachs, обяви днес намеренията си за продажба на акции, търгувани на Хонконгската фондова борса, на стойност от около 1,1 млрд. долара, предава Ройтерс. Бъдещата сделка ще бъде за китайската банкова институция Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).

Продажбата от страна на Goldman Sachs ще бъде последната стъпка от инвестиционната политика на банката в Китай. Преди американската компания да закупи дела си през 2006 г., ICBC бе в технически фалит, попарена от серията лоши кредити, припомня Ройтерс.

След като излезе на борсата обаче, ситуацията за ICBC чувствително се подобри, което бе подплатено и с икономическия бум в страната. Въпреки това пазарната капитализация на компанията от 240 млрд. долара все още е  твърде нищожна в сравнение с тази на лидерите в бранша JP Morgan и Barclays.

Goldman Sachs предложи акциите на ICBC на пазарна цена в диапазона от 5,47 до 5.50 хонконгски долара, което се равнява на отстъпление в размер на 3% до 5,64 хонконгски долара, показва отчетът на компанията.

Продажбата ще бъде третата за Goldman Sachs пред последната година. От 2009 г. насам компанията продаде на шест пъти отделни дялове от китайската банкова институция. Ако Goldman Sachs е в състояние да продаде целия дял за 1,1 млрд. долара, по този начин брутните приходи от продажби ще достигнат обща стойност от 10,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още