IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля да купува лоши кредити от Южна Европа?

Критици обаче виждат в подобно решение нарушение на мандата на банката

09:31 | 08.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ обмисля да купува лоши кредити от Южна Европа?

За да се справи с продължаващата дългова криза, в момента Европейската централна банка (ЕЦБ) проверява дали не може да стартира изкупуването на лоши кредити от Южна Европа, съобщава германският вестник Die Welt в сряда, позовавайки се на кръгове от централната банка и цитиран от Ройтерс.

Много от централните банкери са се изказали за това да се изкупуват подходящи кредити. Ако се стигне то подобен сценарий обаче в очите на критиците централната банка би нарушила мандата си и може да поеме значителен риск от загуби.

Компании в страдащите от еврокризата страни, като Испания и Италия, имат огромни трудности при получаването на заеми. Президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви по-нататъшни инициативи за подобряване на предлагането на кредити за дружества чрез намаляване на лихвените проценти до рекордно ниското ниво от 0,5 на сто през изминалата седмица.

Той обясни, че ЕЦБ се консултира с различни европейски институции за това как пазарът на вземания, обезпечени с ценни книжа (asset-backed securities - ABS), може да бъде насърчен. Така например банките биха могли да обвържат в пакети своите бизнес кредити, обезпечени с гаранции като недвижими имоти, и след това да ги продават на пазара.

За разлика от по-рано известното, сега за ЕЦБ не става дума само за подобряване на околната среда за тези секюритизации, съобщава ежедневникът. Управителният съвет ще обсъди дали самата централна банка не може да купува подобни ABS. Мнозинство в съвета на банката счита това за възможно. Но все пак имало и твърди критици на подобно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още