IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Германия с инициатива срещу избягването на данъци

Искаме да сме сигурни, че международният бизнес плаща данъците, които очакваме от него, заяви британският финансов министър Джордж Озбърн

12:42 | 06.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският министър на финансите Волфганг Шойбле (вляво) и британският му колега Джордж Озбърн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле (вляво) и британският му колега Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

През октомври съобщение на Ройтерс разкри, че веригата кафенета Starbucks по напълно законен начин е намалила данъчните си задължения във Великобритания чрез вътрешнофирмени кредити, изплащайки възнаграждения в подразделения в чужбина и разпределяйки средствата, спечелени във Великобритания, към други подразделения чрез н. нар. „трансферно ценообразуване“.

В други съобщения напоследък компании, сред които и Apple, попаднаха във фокуса на прожекторите заради подхода си към плащането на данъци.

Пред международните компании се разкриват широки възможности за понижаване на данъчните разходи по напълно законен начин чрез внимателно управление на трансграничните потоци от стоки, услуги и капитал между подразделенията им в различните държави.

Международните стандарти принуждават компаниите да оценяват подобни операции на близки до пазарните нива. Но например чрез подценяването или надценяването на транзакция между две подразделения на една компания печалбата може да бъде прехвърлена от страна с високо данъчно облагане към такава с по-ниско.

Това важи с особена сила за компании с ценна интелектуална собственост, която лесно може да бъде прехвърляна от една държава в друга.

Независимо от всичко, тъй като западните държави се мъчат да свият разрастващите се благодарение на финансовата криза бюджетни дефицити, правителствата търсят начини да увеличат данъчните си приходи и втърдяват позицията си по отношение на избягването на плащането на данъци.

През септември разследваща комисия към американския Сенат обяви, че технологичните гиганти Microsoft Corp Hewlett-Packard Co са използвали офшорни подразделения и пропуски в данъчното законодателство, за да укрият милиарди долари печалба от американските данъчни власти. Според комисията избягването на плащането на данъци в технологичния сектор на САЩ е широко разпространено.

Двете компании отрекоха да са извършили нещо нередно и отбелязаха, че данъчните власти не са възразили срещу стратегиите, използвани от тях.

От години американските данъчни се опитват да се борят със злоупотребите от „трансферното ценообразуване“.  Службата за вътрешни приходи се мъчи да поддържа темпото на обиграните и скъпо платени адвокати и счетоводители по корпоративно данъчно облагане.

През март от службата обявиха, че трансферното ценообразуване е сред двете най-сериозни притеснения, за които компаниите, разкриващи данъчното си състояние, съобщават.

През миналия месец Върховният съд на Канада публикува първото си решение по дело, свързано с трансферно ценообразуване, в което GlaxoSmithKline бе оправдана за действията си по случай, в който подразделението ѝ в страната бе обвинено в калкулиране на извънредно високи цени на влаганите в лекарствата съставки с цел избягване на плащане на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 11 години
Обяснимо е приятелю -офшорните зони за това са създадени.......Да могат големите пари да избягват данъци :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Просто закриите офшорните зони или облагаите движението на капитали към тях със 40% данък Заради благоденствието на няколко малки страни карибски острови или градове се изпират трилиони долари и маса държави губят трилиони долари Необяснимо е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още