IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Германия с инициатива срещу избягването на данъци

Искаме да сме сигурни, че международният бизнес плаща данъците, които очакваме от него, заяви британският финансов министър Джордж Озбърн

12:42 | 06.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският министър на финансите Волфганг Шойбле (вляво) и британският му колега Джордж Озбърн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле (вляво) и британският му колега Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

Великобритания и Германия предприеха натиск в групата на 20-те най-развити икономически държави, за да накарат големите компании с международна дейност да платят своя „справедлив дял“ от данъците. Това стана след съобщения, че фирмите използват празнини в данъчното законодателство, за да избягват плащането на истинския размер на задълженията, съобщи Ройтерс.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн заяви на срещата на Г-20 в Мексико, че обсъжданията са показали, че има „широка подкрепа“ за съвместната инициатива.

„Искаме да сме сигурни, че сме успешни икономики, които са дом на международния бизнес, но че международният бизнес плаща данъците, които очакваме от него“, каза Озбърн на съвместна пресконференция с германския си колега Волфганг Шойбле.

Според двамата международните данъчни стандарти се стремят да не изостават от промените в световните бизнес практики, но някои компании са успели да прехвърлят облагането на печалбата си извън страната, където е реализирана.

Говорител на германското министерство на финансите заяви, че Франция подкрепя инициативата, която Германия и Великобритания планират да разгърнат по време на председателството на Русия в Г-20 догодина. Друг представител на ЕС заяви, че тя е общо дело на Г-20.

Според Шойбле инициативата допълва усилията за енергични мерки срещу избягването на данъци и той се надява, че ще получи „голяма подкрепа“. Тя е от жизненоважно значение и за световната икономика, добави германският министър на финансите.

„Очевидно е, че ако искаме да регулираме по-добре финансовите пазари и да създадем устойчив световен растеж, трябва да гарантираме, че данъчната основа няма да бъде подкопана“, категоричен бе той.

По думите на Озбърн Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще разследва проблема и ще представи предварителен доклад със заключенията си на срещата на Г-20 в Русия през февруари.

През миналия месец британският премиер Дейвид Камерън заяви, че не е доволен от нивото на избягване на данъци от страна на големите компании.

Последна актуализация: 17:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 11 години
Обяснимо е приятелю -офшорните зони за това са създадени.......Да могат големите пари да избягват данъци :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Просто закриите офшорните зони или облагаите движението на капитали към тях със 40% данък Заради благоденствието на няколко малки страни карибски острови или градове се изпират трилиони долари и маса държави губят трилиони долари Необяснимо е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още