IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът тип „Брент“ отстъпва към 98 долара за барел

Очакванията за прекратяване на стачката в Норвегия при евентуална по-силна намеса на правителството понижават опасенията

18:59 | 06.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Петролът тип „Брент“ отстъпва към 98 долара за барел

Цената на петрола от сорта „Брент“ се понижава, доближавайки се до 98 долара за барел, заради опасения за американската икономика и очакванията на инвеститорите, че норвежкото правителство ще убеди стачкуващите работници на платформите в Северно море да подновят добива, съобщи Ройтерс.

Брентът поевтинява с 2,38 долара до 98,32 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол намалява с 2,61 долара до 84,63 долара за барел.

Притесненията за предлагането на суровината, подхранвани от стачката в Норвегия, доведоха цената ѝ до едномесечен връх от 102 долара за барел вчера, но печалбите бяха заличени, след като еврото поевтиня спрямо долара след понижаването на основния лихвен процент от страна на Европейската централна банка.

Генералният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард пък изрази опасения за състоянието на световната икономика, заявявайки, че финансовата институция ще коригира в посока на понижение част от прогнозите си, с което помогна за „мечото“ настроение сред инвеститорите.

Действията на централните банки от Китай през еврозоната до Великобритания вече бяха подхранили опасенията за развитието на световната икономика, които замъгляват перспективата пред търсенето на суровини.

„Понижаването на основната лихва в Китай бе изненада и макар че е насочено към стимулиране, бе изтълкувано като признак за повече неприятности в икономиката и всъщност не донесе вдъхновение“, заяви Виктор Шум, старши партньор в консултантската компания Purvin & Gertz.

Норвежкото правителство ще се включи в спора между работниците на петролните платформи и работодателите за пенсиите, като срещата е насрочена за малко по-късен час днес.

Стачката, която започна на 24-и юни, вече понижи износа на суров петрол от Норвегия  с около 13%, а добива на на природен газ – с 4%.

В четвъртък от норвежкото министерство на петрола вдигнаха залога, призовавайки за локаут на 9-и юли.

„Това засяга за целия добив на петрол в морския шелф на Норвегия ... То обаче увеличава и вероятността норвежкото правителство да се намеси, за да сложи край на стачката“, посочват от Commerzbank. „Затова не е изненадващо, че ръстът на цените не се оказа стабилен“, добавят оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още