IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Ериан: Pimco се готви за „вяла икономика“

Не инвестирайте в държавен дълг, а в компании с много средства в брой и стабилни баланси, съветва експертът

11:13 | 01.05.12 г.
Ел Ериан: Pimco се готви за „вяла икономика“

Главният съизпълнителен директор на инвестиционния фонд Pimco Мохамед ел Ериан очаква данните за пазара на труда в САЩ в петък да се окажат по-слаби от очакваното, което би било поредно доказателство за забавяща се икономика, съобщи CNBC.

“Стратегията ни се базира на вяло възстановяване“, каз Ел Ериан. Работните места и икономическите данни в САЩ се влошават „и това е проблем“, посочи той. „Последното, от което се нуждаем, е повторение на 2008, 2009 и 2010 г., когато годините започнаха силно“, след което се получи спад, добави Ел Ериан.

Американският Федерален резерв „трябва да направи повече – не защото го иска, а защото трябва“ да стимулира американската икономика, категоричен бе той. По думите му стимулите могат да се реализират под формата на изкупуване на държавни облигации или на някой от вариантите на „Операция Туист“.

Съизпълнителният директор на  Pimco очаква рецесия в Европа, дори в Германия, която се представя доста успешно до момента в рамките на кризата. „Германия ще бъде светлият лъч, но дори Германия ще се изправи пред насрещни ветрове“, убеден е той.

Препоръката му е инвеститорите да бъдат внимателни, когато става въпрос за вложения в държавен дълг. „По добре е да нямате експозиции, защото има възможност за ново орязване“, изтъкна Ел Ериан, визирайки преструктурирането на гръцкия държавен дълг.

Pimco, която управлява 1,8 трлн. долара, препоръчва на клиентите си да инвестират въз основа на икономическите фундаменти – да влагат средства в компании с много средства в брой и стабилни баланси.

„Фед би трябвало да бъде черешката на върха на тортата, а не самата торта“, обоснова се Ел Ериан, визирайки инвестициите в американски ДЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още