IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабер: Пазарите са изправени пред корекция и дори "мечи" пазар

Допълнително вливане на ликвидност от Федералния резерв обаче би ограничило загубите на S&P 500, твърди инвеститорът

12:07 | 09.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Фабер: Пазарите са изправени пред корекция и дори "мечи" пазар

Американските борси са в началото на по-значима корекция и вероятно дори "мечи" пазар, заяви авторът на доклада Gloom, Boom and Doom Марк Фабер в кулоарите на конференцията Maybank Invest Asia, цитиран от CNBC.

Според Фабер обаче едно допълнително печатане на пари вероятно би ограничило спада на индекса Standard & Poor's 500.

“Техническите опори на пазара бяха катастрофални през последните няколко седмици“, каза той. „Броят на новите рекордно високи нива намаля, търгуваните обеми бяха слаби, вътрешните сделки стигнаха рекордни нива“, обоснова се Фабер.

Той заяви, че слабостта в икономически чувствителните сектори като добива и индустриалните стоки е особено „разочароващ“.

Известен с „мечата“ си нагласа, авторът на Gloom, Boom and Doom е на нож с Байрън Уийн, който през миналата седмица каза, че „бичият“ пазар при акциите ще продължи до края на годината.

Фабер смята, че данните за работните места в САЩ, публикувани в петък, са пореден признак, че икономическото възстановяване остава слабо, а графиката на движение на Standard & Poor's 500 също дава тревожни сигнали.

Индексът регистрира движение тип „глава и рамене“ през миналата година, след което падна до октомврийско дъно, преди да пресече линията на раменете към нов връх, посочи той.

„Не твърдя, че ще разчитам в живота си само на техническия анализ, но в учебниците по технически анализ ... този тип графика понастоящем се разглежда като много негативна динамика“, подчертава той.

Фабер предупреди на 3 август миналата година, че „мечият“ пазар се настанява на фондовите борси, когато Standard & Poor`s 500 бе на ниво от 1 254 пункта.

Макар че пазарът не навлезе на „меча“ територия (определяна като спад от 20% в рамките на няколко месеца), предупреждението на инвеститора изглеждаше далновидно. Standard & Poor`s 500 се понижи с 14% само за няколко седмици след изявлението му до дъно от 1 074 пункта в рамките на една от сесиите през октомври.

Този път той е доста по-предпазлив в прогнозата за „мечи“ пазар, като само подчертава, че това може да се случи.

Фабер обяви, че не държи къси позиции срещу S&P 500, защото е убеден, че ще има пореден кръг от вливане на ликвидност от страна на американския Федерален резерв, което би могло да ограничи спадовете. Той обаче запазва повече кеш и по-малко вложения в акции.

Инвеститорът, който бе „бичи“ настроен по отношение на златото през по-голямата част от последното десетилетие и държеше около една четвърт от активите си в ценния метал, обърна коренно позицията си от септември 2011 г., след като цената му отскочи рязко и достигна рекорден връх от 1 921 долара за тройунция.

Той очаква стойността му да продължи да се понижава, след като през миналата седмица загуби 1,8%. „Усещам, че все още сме в период на корекция и че отново, както и при акциите, това ще бъде доста по-сериозна корекция“, твърди Фабер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още