IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тегленията от фондове в акции на развиващите се пазари са на 3,5-годишен връх

Това може да се тълкува като контра сигнал за пазарно възстановяване, като се подкрепя и от историческото представяне на индекса MSCI Emerging Markets

10:53 | 13.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Тегленията от фондове в акции на развиващите се пазари са на 3,5-годишен връх

В седмицата до 10 август инвеститорите са изтеглили 7,7 млрд. долара от фондовете в акции на развиващите се пазари – най-голямото теглене от януари 2008 и третото в историята, съобщава Bloomberg.

Изтеглените средства представляват 1,1% от активите под управление, показва изследване на EPFR Global.

След тегления от подобен мащаб през последното десетилетие индексът MSCI Emerging Markets е нараствал средно със 17% в следващите шест месеца, отбелязвайки ръстове в 11 от 12-те случая, показват данни на EPFR и Bloomberg.

Индексът на MSCI (Morgan Stanley Capital International) за 21 развиващи се пазари спадна с 20% от пика си в началото на май заради безпокойството, че американската икономика стагнира, а европейската дългова криза се изостря.

Спадът прати коефициента му P/E (цена / очаквана печалба за следващите 12 месеца) на 30% под 20-годишната средна стойност от 8,9 пъти, показват данни на Bloomberg и Morgan Stanley.

Тегленията от фондовете са контра сигнал за пазарно възстановяване понеже показват, че песимистично настроените инвеститори вече са продали, смята Михаел Ганске, ръководител Анализи на развиващите се пазари в Commerzbank.

”Когато инвеститорите разпродават панически е добър момент за откриване на позиции”, посочва той. „Определено си струва да се преоценят експозициите към развиващите се пазари при тези толкова ниски нива.”

Стратегията за купуване на акции от тези пазари, след като тегленията от фондовете са надвишили 1% от предоставените им средства за управление е донесла исторически средно 2,2% месечен ръст, 8,5% тримесечен и 28% годишен, показват данните на EPFR и Bloomberg.

Когато пък през октомври 2008 коефициетът P/E на индекса MSCI Emerging Markets за последно спада под 9, впоследствие е бил отчетен ръст от 60% за период от една година. След фалита на Русия през август 1998 този ръст е бил 44%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Нещо пак сте объркали годините...през 2008 г. в Русия нищо не се случи, навярно става дума за 1998 г. , когато държавата пропадна при Елцин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още