IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Активите на хедж фондовете вече са над нивото отпреди кризата

Причина за това е високата възвръщаемост, докато вложенията още не са компенсирали изтеглените през 2008 и 2009 средства

16:16 | 23.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Активите на хедж фондовете вече са над нивото отпреди кризата

Активите на хедж фондовете са преминали историческата граница от 2 трлн. долара, показват данни на водещия доставчик на данни за индустрията Hedge Fund Research.

Така фондовете управляват повече пари, отколкото по време на предкризисния бум от 2007, когато активите под управление бяха 1,93 трлн. долара, пише Financial Times.

„Индустрията завърши възстановяването си от финансовата криза”, казва Кенет Хайнц, президент на HFR.

Възстановяването обаче е заради възвръщаемостта, а не заради вложенията.

Всеки, който е вложил в началото на 2008 година 100 долара в индекс, следящ световните акции, сега има 88 долара, докато 100 долара, вложени в индекс на хежд фондовете, сега биха имали стойност от 109 долара.

През последните 15 месеца обаче инвеститорите са вложили във фондовете нетно 88 млрд. долара, докато през 2008 и 2009 бяха изтеглени нетно 285 млрд.

Любопитно е също, че по-голямата част от новите вложения е била насочена към фондовете с най-слабо представяне.

„Най-популярните стратегии като макростратегията и стратегията за дълги/къси позиции в акции имаха проблеми, докато стратегиите с конвертируеми ценни книжа, както и тези с инвестиции в проблемни компании, бяха сред най-добре представящите се”, коментира Стив Рот, фонд мениджър в GLG Partners.

Стратегиите, базирани на относителни стойности, които често включват сложни математически модели и финансов ливъридж, не бяха на мода, но се представиха изключително добре.

Вливанията на ликвидност от централните банки, дълговата криза в еврозоната и геополитическата нестабилност допринесоха за успеха на тези стратегии, които зависят от неправилно оценени акции и облигации.

Мениджърите на фондове като цяло обаче са все още доста предпазливи, като това може да бъде обяснено с клиентите, които се опитват да отнемат от пенсионните фондове. На тези клиенти може да се разчита повече, тъй като са по-дългосрочни, но и са по-консервативни.

„Ливъриджът е под нивото си от 2007”, посочва Рави Сингх, ръководител Алтернативни инвестиции в Credit Suisse. „Ако можете да постигате добри резултати и без него, защо ви е изобщо?”, пита се той.

Със завръщането обаче на капиталите на заможните частни клиенти в индустрията, консерватизмът на фонд мениджърите може да намалее.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още