IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите в облигации остават недоверчиви към банките

Доходността по облигациите на банките е доста по-голяма, отколкото предполага кредитният им рейтинг

10:02 | 26.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите в облигации остават недоверчиви към банките

Инвеститорите на пазара на облигации стават все по-недоверчиви относно надеждността на най-големите финансови компании в света, въпреки че големите рейтингови агенции не са пристъпили към понижение на техния кредитен рейтинг на този етап, пише Bloomberg.

Изискуемата от инвеститорите доходност по облигациите на банкови гиганти като френската BNP Paribas и американската Goldman Sachs е с 242 базисни пункта по-висока от тази по държавните ценни книжа на САЩ. Това показва индексът Global Broad Market Financial на Bank of America Merrill Lynch, който обединява облигации на компании със среден кредитен рейтинг А1 по скалата на Moody’s.

Тази разлика обаче е много по-висока, отколкото предполага кредитният рейтинг на банките. Тя всъщност е много по-близко до разликата от 259 базисни пункта между лихвата по държавните ценни книжа и тази по облигациите на индустриалните компании, които имат кредитен рейтинг с пет стъпки по-нисък от този на банките.

Само допреди три седмици разликата (спредът) между доходността на банковите и държавните облигации бе в размер на 11 базисни пункта. Дори в началото на 2009 г. спредът е бил по-малък от сега в размер на 177 базисни пункта.

Всичко това отразява недоверието на инвеститорите към облигациите на големите банки, които всъщност са изложени на най-голям риск от евентуалния фалит на Гърция или друга задлъжняла страна. Кризата с държавния дълг в Европа намали доверието в кредитоспособността на банките, чиято печалба може още да пострада и от заплануваните допълнителни регулации във финансовия сектор.

Според швейцарската рейтингова агенция Independent Credit View е възможно банките да имат недостиг от над 1,5 трлн. долара в капиталовата си база до края на 2011 г., а това може да принуди някои от тях да се обърнат за помощ към държавата.

Доходността по облигациите на най-голямата френска банка BNP Paribas е с 412 базисни пункта над тази на американските държавни ценни книжа в момента, а тази на Goldman Sachs е с 325 базисни пункта. В момента девет от десетте финансови компании с най-голям спред са базирани в Европа, с изключение на застрахователната компания AIG, която бе спасена от американското правителство през 2008 г. заради тежките загуби по време на ипотечната криза.

Облигациите на финансовите компании са донесли средна загуба на своите притежатели от 0,74% през този месец в сравнение с печалба от 0,52% при облигациите на индустриалните компании. Това прави май най-губещия месец за инвеститорите в облигации на финансови компании от март 2009 г., когато те понесоха загуба от 1,7%. Банките са имали вложения в дългови книжа на задлъжнели европейски страни в размер на около 1 трлн. евро към края на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още