IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона гласува 12,6 ст. дивидент на акция за 2009

Дружеството разпределя 15% от печалбата си за миналата година при дивидентна доходност от 1,7%

17:04 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Енемона гласува 12,6 ст. дивидент на акция за 2009

Акционерите на Енемона АД са гласували брутен дивидент от 12,57 ст. на акция за 2009 (11,94 ст. нетен) на проведеното вчера Общо събрание, се казва в уведомление на дружеството, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

При текуща цена от 7,31 лв. на акция това прави 1,7% дивидентна доходност. За дивидент са заделени 1,5 млн. лв. - 15% от печалбата на компанията за миналата година в размер на близо 10 млн. лв. Останалите 8,5 млн. лв. ще бъдат отнесени във фонд Резервен.

Началният срок за изплащането на дивидента е 27 август, а крайният – 27 септември. Последната дата за сключване на сделки с акциите на Енемона на БФБ, в резултат на които приобретателите ще имат право на дивидент, е 22 юли.

На акционерите, чиито сметки за ценни книжа не са при инвестиционни посредници, сумите ще бъдат изплащани чрез банка, с която ще бъде сключен договор.

В началото на тази година компанията привлече 10,9 млн. лв. чрез емитиране на конвертируеми привилегировани акции при 10% лихвен процент.

Наскоро компанията сключи договор за 55 млн. евро за изграждане на АЕЦ в Словакия, собственост на италианската Enel.

В края на юни дружеството избра Ърнст и Янг България ЕООД за консултант по продажбата на Ломско пиво, както и за привличането на инвеститори в различни проекти.

Енемона е единственото дружество в SOFIX с маркет-мейкър, както и единственото на БФБ-София с 4 типа инструменти, а именно обикновени акции, привилегировани акции, облигации и варанти.

Акциите на Енемона приключиха днешната търговия на БФБ на ниво от 7,31 лв. за брой. Това представлява спад от 20% от началото на годината и понижение от 3,8% за последната година.

Пазарната капитализация на компанията е в размер на 87,2 млн. лв.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още