IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН задължи Евроинс да се произнесе в 7-дневен срок по заведена щета

Застрахователят заявил, че "на този етап" не може да изплати застрахователно обезщетение, според регулатора е нужен окончателен отговор на щетата от преди 11 месеца

09:25 | 04.06.10 г.
КФН задължи Евроинс да се произнесе в 7-дневен срок по заведена щета

Комисията за финансов надзор задължи ЗД Евроинс АД в 7-дневен срок да се произнесе по заведена пред дружеството на 24 юни 2009 г. щета и да представи в КФН доказателство за произнасянето си, се казва в принудителна административна мярка на комисията.

От Евроинс са уведомили застрахования, че "че към същия момент липсва правно основание за изплащане на застрахователно обезщетение" и "на този етап .... не може да изплати застрахователно обезщетение по заведената щета, позовавайки се на приложимите Общи условия по застрахователния договор."

Според КФН обаче в писмото на застрахователя липсва категоричност и то не съдържа и окончателен отговор, който да може да се разглежда като изпълнение на задължението на дружеството, произтичащо от императивните разпоредби.

Претенцията за обезщетение на застрахования е по повод счупени от градушка 35 вакуумни тръби на слънчеви колектори.

На следващо място във възражението на Евроинс се излагат твърдения, че сключената застрахователно полица, въз основа на която е заявена претенцията, е сключена в полза на „Българо-американска кредитна банка” АД. Излагат се твърдения, че представената от Търговска Банка „Инвестбанк” АД, клон Бургас с писмо, изх. № 635/07.10.2009 г. информация е неотносима към случая, тъй като изхожда от лице, за което липсва одобрение от страна на правоимащия по полицата да получи застрахователно обезщетение.

КФН обаче заявява: "Изложените твърдения са неоснователни, тъй като от една страна въпросната информация е изискана от „ЗД Евроинс” АД, като относима по застрахователен договор № 01000299199 с писмо на застрахователното дружество, изх. № 26/30.09.2009 г. до Търговска Банка „Инвестбанк” АД. В същото застрахователното дружество изисква от банката предоставянето на банкова сметка, по която да бъде извършено плащане по щета № 010001888, като основание за превода изтъква застрахователен договор № 0100029199 от 03.10.2008 г., сключен от „Ревас” ООД в полза на „ТБ „Инвестбанк” АД. От друга страна е безспорно, видно от приложени към жалбата до КФН от Анекс към застрахователен договор № 0100029199/ 18.10.2008 г. и Добавък № 1 от 03.10.2008 г. към същият подписани от „ЗД Евроинс” АД, че правата по договора са прехвърлени на ТБ „Инвестбанк” АД. Ето защо се явява неоснователно изложеното във възраженията твърдение, че посочената от банката сметка за извършване на превод по заведената щета е неотносим по преписката документ, напротив същият е документ, обвързващ изпълнението на задължението на застрахователят да изплати определеното от него застрахователно обезщетение."

За последните 12 месеца акциите на Евроинс поевтиняват с 0,62% до 1,6 лв. за акция и 18,8 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още