IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото се изстреля мощно, петролът надолу

Борсовите индекси по света продължават да пропадат, от началото на месеца са заличени 5,3 трлн. долара от пазарната капитализация на компаниите

08:53 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото се изстреля мощно, петролът надолу

Еврото се изстреля мощно и от вчера следобед поскъпна с над 300 пипса спрямо американския долар. Така единната валута повиши стойността си с над 3 на сто, което я откъсна от четиригодишното дъно, достигнато в началото на седмицата.

Това се случва на фона на пропадането на борсовите индекси по света, което продължи и вчера в САЩ, а днес се наблюдава и на пазарите в Азия. По изчисления на Bloomberg от началото на месеца глобалният пазар е заличил пазарна капитализация на стойност 5,3 трлн. долара, което заплашва да превърне май в най-черният месец за борсите от октомври 2008 година насам.

Вчера петролът с доставка през юни падна с 2,7 на сто на борсата в Ню Йорк и търговията с него приключи при ниво 68,01 долара за барел, което е най-ниската цена от 29 септември насам. Юлските фючърси пък загубиха 2,3 на сто до 70,80 долара за барел, което води черното злато към трети пореден седмичен спад.

Тази сутрин барел лек американски суров петрол с доставка през юли се котира по 70,20 долара.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поевтиня с 2,5 на сто до 71,84 долара за барел. Тази сутрин юлските фючърси на брента се котират по 70,56 долара за барел.

Разпродажбите на фондовите борси продължават и днес, като в Азия Nikkei 225 пада с 2,8 на сто, в Индонезия се наблюдава спад от 4 на сто, а в Сингапур и Индия основните индекси губят по над 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още