IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неутрална сесия за азиатските борси, златото с нов рекорд

Цената на златото стигна 1 234,93 долара, а това повиши акциите на производителите на ценния метал

12:25 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неутрална сесия за азиатските борси, златото с нов рекорд

Повечето фондови борси в азиатския и тихоокеанския регион завършиха днешната сесия на положителна територия, но с минимални повишения, след като притесненията за дълговата криза на еврозоната, както и за очакваното затягане на паричната и фискалната политика в Китай, продължиха да хвърлят сянка на финансовите пазари.

Азиатският борсов измерител MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, остава почти без промяна на ниво от 118,94 пункта, предаде Bloomberg. Индикаторът отчете спад по време на шест от предишните седем сесии.

Несигурността за това дали планът за спасяване на задлъжнелите страни от еврозоната със 750 млрд. евро ще разреши икономическите им трудности в дългосрочен план накара инвеститорите да потърсят сигурността на златото и долара, предаде Bloomberg.

Златото поскъпна до рекордните 1 234,93 долара за тройунция по време на днешната търговия, след като приключи сесията във вторник на рекордно високото ниво от 1 220,20 долара за тройунция. Това повиши цените на акциите на производителите на злато в региона.

Акциите на китайските строителни компании обаче продължиха да поевтиняват днес заради очакванията, че в сектора на недвижимите имоти ще бъдат наложени нови ограничения, а банковото кредитиране ще намалее, за да се охладят рекордните темпове на ръст в цените на жилищата в големите градове.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite обаче успя да добави 0,3% до 2 655,71 пункта, подкрепен от финансовите компании, а на борсата в Хонконг Hang Seng също нарасна с 0,3% до 20 212,49 пункта. Двата борсови измерителя промениха на няколко пъти посоката на своето движение днес.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 добави 0,7% до 4 573,00 пункта и се превърна в най-печелившия за региона днес. Австралийското правителство обяви вчера, че има за цел да изведе бюджета на страната на плюс през следващите три години.

На фондовата борса в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,2% до 10 394,03 пункта главно заради разпродажби при финансовите компании. Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group, която има 20% дял в капитала на американската банка Morgan Stanley, поевтиняха с 2,4% след новината, че регулаторните органи в САЩ разследват Morgan Stanley за измама с ипотечни ценни нижа.

Акциите на Toyota поскъпнаха с 2,6%, след като автомобилната компания обяви, че очаква 48% ръст на своята годишна печалба за текущата фискална година.

На отрицателна територия завърши още сесията в Тайван, Южна Корея и Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още