IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва, но остава под натиск заради предстоящото решение на Фед

Ускоряващата се инфлация накара инвеститорите и търговците на петрол да се подготвят за по-голямо увеличение на лихвите от Фед тази седмица

09:35 | 15.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, възстановявайки се от загубите по-рано в сесията на фона на опасения относно търсенето на горива и по-широката икономика преди очакваното голямо повишение на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 45 цента, или 0,37%, до 121,62 долара за барел, след като по-рано стигнаха цена от 120,65 долара за барел на фона на 0,9-процентно понижение от вторник към 8:52 ч. българско време.

Американският суров петрол WTI поскъпва с 49 цента, или 0,41%, до 119,42 долара за барел, след като удари минимум от 118,22 долара през деня след спад от 1,7% във вторник.

Ускоряващата се инфлация накара инвеститорите и търговците на петрол да се подготвят за по-голямо увеличение на лихвите от Фед тази седмица – със 75 базисни пункта, което би било най-голямо повишение от 28 години.

„Агресивно ястребов* сигнал от Фед може да засили опасенията за глобална рецесия, което може да засегне търсенето на енергийния пазар“, казва Леона Лу, анализатор в базираната в Сингапур DailyFX.

“Ако Фед обяви увеличение от 75 базисни пункта днес, цените на петрола може значително да отслабнат спрямо долара в краткосрочен план, тъй като ястребов Фед може да накара инвеститорите да се насочат към долара като убежища и това да удари чувствителни към риск активи като петрол“.

От гледна точка на търсенето последната вълна от Covid-19 в Китай предизвика опасения за нова фаза на блокади в страната.

Икономиката на страната обаче показа признаци на възстановяване през май след острия спад предишния месец, тъй като индустриалното производство отчете неочакван ръст.

В месечния си доклад Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозата си, че световното търсене на петрол ще надвиши предпандемичните нива през 2022 г.

Въпреки това известна подкрепа на цените осигурява и намаленото предлагане, което бе засилено от спад на износа от Либия на фона на политическа криза, която засегна производството и пристанищата.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още