IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасения за търсенето понижават цената на петрола*

Предстоящото блокиране на част от Шанхай отново помрачи нагласите на инвеститорите

09:52 | 10.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в петък, свивайки седмия си пореден седмичен ръст, след като предстоящото затваряне на част от Шанхай предизвика опасения за търсенето на суровината, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,27%, или 0,33 долара, до 122,74 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,23%, или 0,28 долара, до 121,23 долара за барел.

петрол петрол

По-рано през седмицата китайските власти обявиха, че през уикенда ще затворят част от Шанхай с цел да се проведе масово тестване за коронавирус. Блокирането на 2,7 млн. души обаче предизвика опасения относно търсенето, въпреки че страната постепенно облекчава строгите ограничителни мерки. Ако Китай премине през бързо възстановяване на активността, това допълнително ще натежи на вече затегнатия пазар поради възстановеното потребление и войната в Украйна.

"Нагласите за търсенето са в най-добрия случай неутрални", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights. "Намалялото потребление в Китай се балансира от високото търсене през летния сезон в САЩ. Възходящият натиск върху цените идва изцяло от предлагането", допълни Хари.

Цената на "черното злато" продължава да поддържа възходящия си тренд тази година, след като руската инвазия в Украйна в края на февруари допринесе за още волатилност на пазара.

Тази седмица от Goldman Sachs Group Inc. завишиха прогнозите си за цената на суровината до 2023 г., докато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) предупреди, че повечето от членовете й вече са достигнали своя "максимален производствен капацитет".

Шанхай ще затвори седем от кварталите си през този уикенд, за да проведе масово тестване, след като продължават да се появяват случаи на новозаразени в града.

Щатските резерви на бензин са на най-ниското си ниво за сезона от 2014 г. на фона на започналия летен сезон, в който традиционно има по-голямо търсене на горива, докато шофьорите са изправени пред рекордно високи цени на горивата на дребно.

*Към 09:39 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още