IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола намалява, но се задържа близо до 3-месечен връх*

Постъпващите данни за затегнат пазар на "черно злато" избутват цената на суровината нагоре

09:58 | 09.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола намалява в четвъртък, но се задържа близо до най-високата си стойност от три месеца насам, след като щатските резерви на суровината намаляха, а запасите от бензин в САЩ се свиха за 10-а поредна седмица, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява незначително с 0,08%, или 0,10 долара, до 123,48 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,18%, или 0,22 долара, до 121,89 долара за барел, след като в сряда сортът поскъпна с 2,3 на сто и фючърсите му достигнаха най-високото си ниво от 8 март насам.

петорл петорл

Запасите от "черно злато" в ключовия хъб за съхранение в Кушинг се свиха до най-ниското си ниво от поне началото на март, докато инвентарът от бензин достигна най-ниското си равнище за сезона от осем години, според данните на Администрацията за енергийна информация.

"Запасите от бензин са по-близо до нивата, които обикновено виждаме в края на летния сезон, а лятото тепърва предстои", каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. "Очакваме, че пазарът на рафинирани продукти ще се затегне допълнително през следващите месеци, което ще окаже биче влияние върху цените", допълни Патерсън,

Цената на петрола продължава да поддържа възходящата си тенденция тази година, докато икономиките се възстановяват от пандемичните спадове, а войната в Украйна допълнително допринася за затегнатостта на пазара. Цените "дори не са близо" до своя връх и възстановяването на Китай от огнищата на Covid-19 носи опасност да затегне пазара, смятат от Обединените арабски емирства, голям производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Китай внимателно разхлабва мерките против Covid-19, въпреки че Шанхай ще затвори цял регион в събота, за да се проведе масово тестване - събитие, което подчертава високо несигурните перспективи.

Според Goldman Sachs Group Inc. пазарът продължава да е в структурен дефицит и е бил по-затегнат от очакваното през април, сочат данните от бележка на банката. Експертите завишиха прогнозите си за цената за третото тримесечие за сорта Брент до 140 долара за барел, а за WTI - до 137 долара за барел за същия период.

Щатските запаси от бензин са намалели с 812 хил. до 128,18 млн. барела миналата седмица, според  Администрацията за енергийна информация. Спадовете, продължили 10 седмици, са най-дългата такава серия от 2019 г. Резервите от суров петрол са нараснали с 2,03 млн. барела.

*Към 09:35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още