IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола продължава възходящата си тенденция*

Пазарът преценява перспективите пред търсенето и предлагането на суровината, след като започна летният сезон в САЩ, а Китай разхлаби мерките против Covid-19

09:45 | 08.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол отново поскъпва в сряда, докато инвеститорите продължават да преценяват перспективите пред търсенето и предлагането на суровината на фона на започналия летен сезон в САЩ и на разхлабените мерки против Covid-19 в Китай, съобщи Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,30%, или 0,36 долара, до 120,93 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,46%, или 0,56 долара, до 119,97 долара за барел, след като във вторник сортът поскъпна с 0,8 на сто.

Петрол Петрол

Американският петролен институт съобщи, че щатските резерви на бензин са нараснали с 1,82 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Това е малко вероятно да допринесе за облекчението на затегнатия петролен пазар на фона на запасите, които са на най-ниското си ниво за сезона от девет години.

Пазарът на "черно злато" запази възходящата си тенденция тази година, след като икономиките започнаха да се възстановяват от пандемията, въпреки че руската инвазия в Украйна и бързото разпространение на коронавируса в Китай доведоха до силна волатилност. Пекин продължава да разхлабва ограниченията срещу Covid-19 с намаляването на новозаразените.

Войната в Украйна ускори инфлацията, покачвайки цените на всичко от храни до горива. Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че страната води активни преговори с потенциален блок от купувачи на петрол, с който руските горива ще останат извън международните пазари и който ще ограничи паричните потоци към Москва.

Според Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte, петролът ще продължи да поскъпва. "С отварянето на Китай по-високите цени остават пътят на най-малко съпротивление", коментира Халей.

Щатските запаси на "черно злато" са нараснали с 1,85 млн. барела миналата седмица, докато тези на дестилати - категория, включваща дизела - са се увеличили с 3,38 млн. барела, сочат данни на Американския петролен институт. Предстои официалната статистика да бъде публикувана по-късно в сряда.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 2,47 долара за барел спрямо 1,61 долара в  началото на миналия месец.

*Към 09:30 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още