IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за по-голямо търсене увеличава цената на петрола*

Разхлабването на мерките против Covid-19 в Китай спомогна за подобряването на инвеститорските нагласи

09:47 | 07.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът отново поскъпва, след като нагласите на инвеститорите се подобряват заради сигналите, че китайското търсене може да нарасне с облекчаването на мерките против Covid-19, и след като от Goldman Sachs Group Inc. завишиха прогнозите си за цената на "черното злато", предава Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,27%, или 0,32 долара, до 119,83 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,32%, или 0,38 долара, до 118,88 долара за барел, като сортът поскъпва за четвърта поредна от пет търговски сесии.

Петрол Петрол

Пекин се доближи до реализирането на политиката си за нулев брой новозаразени в понеделник, когато столицата  разхлаби строгите противоепидемични мерки.

От Goldman завишиха прогнозите си за цената на суровината за тази и следващата година, посочвайки, че петролът трябва да поскъпне още, за да се постигне крахът на търсенето, необходим за ребалансирането на пазара.

Цената на петрола се покачи с близо 60% от началото на тази година, когато възстановяването на икономиките от пандемията съвпадна със затягането на пазара след руската инвазия в Украйна. Конфликтът ускори инфлацията и повиши цената на голям набор от стоки - от храна до горива - като принуди централните банки да затегнат паричната си политика.

"Има възходящи рискове за пазара", казва Гао Дзиен, анализатор в Zhaojin Futures Co. Има оптимизъм относно перспективите за търсенето през лятото в северното полукълбо, допълва той.

Затягането на пазара съвпадна и с началото на летния сезон в САЩ, в който традиционно има по-голямо търсене на горива, като в момента американските потребители са изправени пред рекордни ценови равнища на бензина.

Междувременно Индия търси начини да увеличи руския внос на петрол, а държавните рафинерии работят върху финализирането на нови шестмесечни договори за доставка, твърдят източници, запознати с казуса.

Според Goldman пазарът продължава да е в структурен дефицит и е бил по-затегнат от очакваното през април, сочат данните от бележка на банката. Експертите завишиха прогнозите си за цената за третото тримесечие за сорта Брент до 140 долара за барел, а за  WTI - до 137 долара за барел за същия период.

*Към 09:23 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още