IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва след оптимистичния сигнал от Саудитска Арабия за търсенето*

Държавната Saudi Aramco повиши цената на основния си сорт за клиентите си в Азия повече от очакваното, изпращайки положителен сигнал за търсенето

10:20 | 06.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава в понеделник, след като Саудитска Арабия повиши цената на суровината за клиентите си в Азия повече от очакваното, с което сигнализира оптимизъм относно търсенето на "черно злато", пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,69%, или 0,83 долара, до 120,55 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,58%, или 0,69 долара, до 119,56 долара за барел, след като по-рано сортът поскъпна до най-високото си ниво от близо три месеца.

петрол петрол

Саудитска Арабия увеличи цените си за юли за клиентите си в Азия, докато Китай - най-големият вносител на суровината в света - постепенно облекчава противоепидемичните мерки, наложени заради Covid-19.

Държавната петрола компания Saudi Aramco повиши цената на основния си сорт Arab Light  с 2,10 долара до 6,50 долара на барел над използвания от нея бенчмарк. Очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за ръст от 1,50 долара.

Цената на петрола се покачи с близо 60% тази година, когато възстановяването на икономиките от пандемията съвпадна със затягането на пазара след руската инвазия в Украйна. Конфликтът ускори инфлацията и повиши цената на голям набор от стоки - от храна до горива - като принуди централните банки да затегнат паричната си политика.

Миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, одобриха по-голямо увеличение на предлагането от очакваното за юли и август, след като руската инвазия в Украйна разтърси световните енергийни пазари.

Картелът одобри увеличение от 648 хил. барела дневно за следващите два месеца, с което изтегли по-рано края на историческите намаления в добива, наложени по време на пандемията

Затягането на пазара на "черно злато" съвпадна с началото на летният сезон в САЩ, в който традиционно има по-голямо търсене на горива.

"Сезонът с най-високо търсене е тук", каза Чън Шусиен, анализатор в Cinda Securities Co. Летният сезон в САЩ и Европа ще подкрепи по-голямото потребление, докато търсенето в Китай ще се възстанови с облекчаването на противоепидемичните мерки, допълни Чън.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 2,72 долара за барел спрямо ,269 миналия петък. За WTI той е в размер на близо 3 долара.

*Към 09:58 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още