IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за икономиката на Китай доведоха до спад на цената на петрола

Междувременно Европейският съюз обмисля да забрани вноса на руски петрол в блока

09:44 | 02.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола спаднаха в понеделник, тъй като опасенията за слабия икономически растеж на Китай – най-големия вносител на петрол в света, натежаха над страховете от потенциален стрес в доставките от задаващата се забрана на вноса на руски петрол в Европейския съюз, предава Ройтерс.

Световният бенчмарк Брент поевтиня с 1,13 долара, или 1,1%, до 106,01 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се сви с 1 долара, или 1%, до 103,69 долара за барел. Пазарите в Япония, Индия и Югоизточна Азия останаха затворени заради празници.

Цените спаднаха, след като в събота Китай публикува данни, показващи, че дейността на фабриките във втората по големина икономика в света се е свила за втори месец до най-ниското си ниво от февруари 2020 г. заради блокадите, свързани с Covid-19.

„Забавянето до такава степен, когато Китай вече страда от срив на имотния пазар и от притесненията за своята (доскоро) засилена регулация, е потенциално сериозен проблем за пазарите на суровини и световната икономика“, коментира Тобин Гори, анализатор в Commonwealth Bank.

Що се отнася до предлагането, либийската National Oil Corp (NO) в неделя заяви, че временно ще поднови операциите си на петролния терминал Зуейтина, за да намали запасите в резервоарите за съхранение, така че да предотврати „неизбежна екологична катастрофа“ в пристанището.

В края на април NOC обяви форсмажор за някои доставки в Зуейтина, тъй като политически протести принудиха редица петролни съоръжения да преустановят дейността си.

Междувременно Европейският съюз се насочва към забрана на вноса на руски петрол до края на годината, разкриха двама дипломати от блока след разговорите между Европейската комисия и страните членки на ЕС през уикенда.

Около половината от 4,7 млн. барела дневен износ на суров петрол на Русия отива в ЕС, като представляваше около една четвърт от вноса на петрол в блока през 2020 г.

„При липса на незабавно общо петролно ембарго на ЕС, премахването на ограниченията за движение в Китай е необходимо, за да се изтласка петролът от сегашния диапазон“, твърди управляващият партньор в SPI Asset Management Стивън Инес.

Въпреки че западни държави ограничиха покупките си на руски петрол, тъй като санкциите засегнаха корабоплаването и застраховането на износа от страната, влиянието върху глобалното предлагане беше смекчено, тъй като Индия взима руски товари с голямо намаление.

Анализатори на Royal Bank of Canada оценяват, че вносът на суров петрол в Индия от Русия е нараснал от по-малко от 100 хил. барела на ден през 2021 г. до 800 хил. барела дневно през април. Те очакват Индия да продължи да увеличава вноса, докато Вашингтон не наложи допълнителни санкции.

В петък Ройтерс писа, че индийски рафинерии преговарят шестмесечна петролна сделка с Русия за внасянето на милиони барели месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още