IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира до около 100 долара за барел*

Суровината продължава да е разкъсвана между бичи перспективи за предлагането и меча картина на търсенето, смята икономист

09:51 | 28.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се стабилизира до около 100 долара за барел, докато инвеститорите продължават да следят развитието на пандемията в Китай и рисковете за търсенето на суровината, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,83%, или 0,87 долара, до 104,45 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,76%, или 0,78 долара, до 101,24 долара за барел, след като сортът поскъпна незначително предходния ден.

петрол петрол

Ханджоу е поредният град в Китай, в който започва масово тестване за коронавирус, след като по-рано тази седмица стана ясно, че обхватът за тестване в столицата Пекин също ще бъде разширен. Водещият държавен преработвател на петрол в страната заяви в четвъртък, че нововъзникналите огнища на заразата забавят търсенето на горивата.

Пазарът на петрол преминава през силно волатилен период, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари и след най-скорошните развития в Китай. Има сигнали на успокоение на пандемичната вълна, но затварянията в различните градове карат запасите на петрол да растат в най-големия вносител на суровината в света.

На пазара петролът продължава да е разкъсван между бичи перспективи за предлагането и меча картина на търсенето, каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. "Рисковете за предлагането около руския петрол са дългосрочни в своята същност в сравнение с коронавируса в Китай. В резултат на това очакваме цените да продължат да се покачват", допълни експертът.

Руският финансов министър заяви, че производството на петрол на Москва може да се свие със 17% тази година, тъй като купувачите вече избягват тази покупка. САЩ и Великобритания забраниха руския внос на енергоносители, докато Европейският съюз (ЕС) обсъжда подобен ход. Германия заяви, че е готова да подкрепи евентуален план за постепенна забрана на руския внос на суровината.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 37 цента за барел спрямо 5,58 долара в началото на миналия месец.

Пазарът допълнително се затегна, тъй като Европа разчита повече на вноса от САЩ, за да избегне този от Русия. Щатските резерви на дестилати - в т.ч. на дизел - са намалели за трета поредна седмица, спадайки до най-ниското си ниво от 2008 г., сочат данните на Администрацията за енергийна информация. Запасите на бензин са се свили за четвърта поредна седмица.

*Към 09:39  ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още