IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след данните за намалели щатски резерви от суровината*

Нагласите на пазара са подкрепени и от възстановяването на индустриалната активност в Китай

09:44 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се увеличава в сряда, след като нови данни показаха, че щатските резерви от суровината се свиват, предава CNBC. Нагласите на пазара са подкрепени и от възстановяването на индустриалната активност в Китай, който продължава да се бори с бързото разпространение на омикрон щама на коронавируса.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,54%, или 0,58 долара, до 107,83 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,44%, или 0,46 долара, до 103,02 долара за барел. В предходната търговска сесия сортът изтри над 5% от стойността си.

Във водещия търговски хъб в Китай Шанхай бизнесът - от автомобилопроизводители до супермаркети - отново възобновява работа, докато градът се опитва да се възстанови от икономическите последици от блокадите.

Американският петролен институт в САЩ съобщи, че щатските запаси на "черно злато" са намалели с около 4,5 млн. барела миналата седмица, посочват лица, запознати с данните. Ако те се потвърдят от официалната статистика, която предстои да бъде публикуванва в сряда, това ще бъде най-голямото понижение от началото на февруари насам.

Цената на петрола достигна най-високото си ниво от 2008 г. през миналия месец, след като Русия нахлу в Украйна. Оттогава насам петролният пазар преминава през силна волатилност, докато трейдърите осмислят ходовете на САЩ и Великобритания в посока забраняване руските енергоносители, както и ефекта от безпрецедентното освобождаване на част от стратегическите резерви на суровината.

"Данните на петролния институт спомогат за възстановяването тази сутрин, но също така смятам, че вчерашните понижения са преувеличени", каза базираният в Сингапур ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV Уорън Патерсън.

Има нарастващ натиск върху страните членки на Европейския съюз (ЕС) също да наложат ембарго върху руския внос на петрол. Пълна и незабавна забрана на доставките може да ги свие с над 4 млн. барела дневно и да повиши цената на Брента до рекордните 185 долара за барел, прогнозират от JPMorgan Chase & Co.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 66 цента за барел спрямо 70 цента седмица по-рано.

* Към 09:27 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още