IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира след обещанието за възстановяване на Китай*

Китай пое ангажимент да възстанови нормалните икономически условия, а в същото време доставките на суровината от Либия са прекъснати заради протести

10:21 | 19.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се стабилизира, след като Китай пое ангажимент да възстанови нормалните икономически условия, върху които в момента противоепидемичните мерки в страната оказват неблагоприятно влияние, пише Bloomberg.

Цената на европейския сорт Брент намалява с 0,05%, или 0,06 долара, до 113,10 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също поевтинява с 0,25%, или 0,28 долара, до 107,93 долара за барел.

Ефектът от пандемията върху китайската икономика е краткосрочен и нормалните условия ще бъдат "възстановени бързо" след овладяването на заразата, заяви говорител на държавната Национална комисия по развитие и реформи. Предходния ден Китайската народна банка представи мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите.

Доставките на "черно злато" от Либия са се свили с над половин милион барела дневно и има риск от допълнително намаление на производството, докато вълна от политически демонстрации залива страната. Петролното поле Шарара, разположено в западната част на страната и което може да произвежда по 300 хил. барела дневно от суровината, е затворено заради протести.

Цената на петрола нарасна с над 45% тази година, след като руската инвазия в Украйна разтърси вече затегнатия пазар.

"Ефектът върху търсенето от ограниченията в Китай и прекъсванията в Либия са на радара на петролния пазар", каза основателката на Vanda Insights Вандана Хари. "Възможността от постепенното прекъсване на руските доставки от Европейския съюз (ЕС) е основен двигател на нагласите", допълни Хари.

Пекин разпореди въвеждането на строги противоепидемични мерки в няколко градски центъра, включително търговската столица Шанхай. Това натежа на потреблението на енергия, тъй като движението и производството намаляват.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,32 долара за барел спрямо 42 цента преди седмица.

Покачването на цената на петрола принуди американския президент Джо Байдън да разпореди безпрецедентно освобождаване на част от щатските стратегически резерви на суровината.

Скорошното поскъпване на суровините накара централните банки да затегнат паричната политика. В понеделник гуверньорът на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че банката не трябва да изключва възможността от лихвени повишения в размер на 75 базисни пункта.

*Към 09:40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още