IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира на около 100 долара за барел*

Инвеститорите продължават да следят войната в Украйна и разпространението на коронавируса в Китай

09:59 | 13.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се стабилизира на около 100 долара за барел, след като руският президент Владимир Путин заяви, че ще продължи войната с Украйна, пише Bloomberg.

Цената на световния бенчмарк Брент се увеличава с 0,28%, или 0,29 долара, до 104,93 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпва с 0,12%, или 0,12 долара, до 100,72 долара за барел. Във вторник сортът поскъпна с 6,7% - най-много от три седмици насам.

Конфликтът в Украйна продължава вече втори месец. Путин заяви, че преговорите за примирие с Киев са "в задънена улица". Междувременно вносът на Китай неочаквано се е свил през март, а износът е нараснал, след като коронавирусът засегна бизнес активността.

Войната в Украйна разтърсва световните пазари и ускорява инфлацията в момент, когато правителствата се опитват да насърчат икономическия растеж след пандемията. Най-големият независим петролен трейдър в света Vitol Group заяви, че възнамерява да спре търговията с руски петрол и продукти до края на годината.

"Влошаващото се напрежение в Украйна, заедно с нарастващата самоизолация от руски енергоносители, би трябвало да подобри нагласите в краткосрочен план", каза старшият суровинен стратег в Australia and New Zealand Banking Group Ltd. Даниел Хайнс.

Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Мохамед Баркиндо заяви в понеделник, че загубата на доставките на руски петрол заради санкциите или бойкот от страната на клиентите може да надмине обем от 7 млн. барела дневно.

Един от факторите, които оказват влияние на пазара през последните седмици, е планираното безпрецедентно освобождаване на стратегичеси резерви на петрол от САЩ и съюзниците им. Инвеститорите следят и развитието на пандемията в Китай, където част от противоепидемичните мерки бяха разхлабени в Шанхай въпреки рекордния брой новозаразени в страната, отчетен миналата неделя.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега се е свил до 52 цента за барел спрямо 1,53 долара в началото на миналата седмица.

Според Американския петролен институт щатските резерви на "черно злато" са нараснали със 7,76 млн. барела миналата седмица, посочват лица, запознати с данните. Запасите на бензин са се свили с 5,05 млн. барела. Предстои Администрацията за енергийна информация да обяви официалната статистика по-късно в сряда.

* Към 9:37 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още