IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради разхлабването на Covid мерките в Китай*

ОПЕК предупреди, че в случай на санкции не може да компенсира напълно отпадането от пазара на руския нефт

09:56 | 12.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg

Цената на суровия петрол се покачва във вторник на фона на намаляващите опасения за търсенето, след като Шанхай разхлаби част от противоепидемичните мерки, а Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви, че ще е невъзможно доставките да бъдат увеличени до степен, която да компенсира блокирания руски внос, предава CNBC.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 3,02%, или 2,97 долара, до 101,45 долара за барел.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 3,12%, или 2,95 долара, до 97,24 долара за барел.

В понеделник властите в Шанхай заявиха, че над 7 хил. жилищни района са били квалифицирани като нискорискови, след като в тях не е имало нито един новозаразен в продължение на 14 дни. "Пазарните нагласи са в режим на люлеене - и на фронт предлагане, и на фронт търсене", казва основателят на Vanda Insights Вандана Хари.

Разхлабването на някои от противоепидемичните мерки в Шанхай облекчи част от натиска, предизвикан от опасенията за търсенето на "черно злато" от най-големия вносител на суровината в света.

Европейският съюз (ЕС) работи върху изготвянето на забрана на руския внос на петрол, заявиха външни министри в понеделник. Към момента обаче все още няма постигнат консенсус между страните относно руския петрол.

"Пазарът на петрол все още е уязвим към големи шокове, ако се ограничат руските енергоносители, а този риск продължава да съществува", написа старшият пазарен анализатори в OANDA Едуард Моя.

Движенията на пазара са предшествани от изявление от ОПЕК, според което заради санкциите или умишлени действия може да бъдат загубени около 7 млн. барела дневно от руски петрол или други доставки. От картела предупредиха, че ще е невъзможно тези обеми да бъдат заменени.

Златото продължава да поскъпва за пети пореден ден, след като инвеститорите започнаха да избягват рискови активи, докато оценяват коментарите от Федералния резерв на САЩ относно пътя на паричната политика. Цената на жълтия метал се увеличава с 13,1 долара до 1961,3 долара за тройунция.

Предстои във вторник да бъдат публикувани данните за инфлацията в САЩ, като очакванията са статистиката да покаже поредното ускорено покачване на цените.

*Към 9:39 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още