IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отново поевтинява заради новите случаи на заразени с Covid в Китай*

Инвеститорите продължават да следят развитието на пандемията в Китай, където новите огнища предизвикаха въвеждането на мерки в още градове на страната

09:56 | 11.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола продължава да намалява, след като развитието на пандемията в Китай се влоши и предизвика опасения относно търсенето от страна на най-големия вносител на суровината в света, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 2,05%, или 2,11 долара, до 100,67 долара за барел.

Цената на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) намалява с 2,24%, или 2,21 долара, до 96,05 долара за барел, след като сортът поскъпна с 2,3% в петък, отбелязвайки първото си повишение от четири търговски сесии насам.

Броят на случаите на новозаразени с коронавирус продължава да нараства в Шанхай и няма яснота кога ще бъдат премахнати противоепидемичните мерки. Нововъзникналите огнища доведоха до нарушения в работата на пристанищата и принудиха някои рафинерии да намалят нивата си на работа.

Към момента петролът е изтрил по-голямата част от ценовите увеличения, отчетени откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари. Войната допълнително ускори инфлацията и принуди САЩ и съюзниците им да освободят част от стратегическите си резерви в опит да озаптят бързото покачване на цените. Военните действия продължават въпреки дипломатическите усилия за прекратяване на огъня.

В неделя Шанхай отчете рекорден брой новозаразени от над 26 хил. души, а южният метрополис Гуанджоу въвежда серия от мерки, докато Китай се бори с разпространението на омикрон щама. Петролните анализатори продължават да свиват прогнозите си за търсенето на суровината, тъй като огнищата на заразата ограничават пътуванията.

Заводските цени на едро в Китай са нараснали с повече от очакваното през миналия месец, стана ясно в понеделник, увеличавайки натиска върху производителите, които вече изпитват затруднения поради избухналите огнища на заразени.

"Изглежда, че скоро няма да има край на сегашните блокирания и очевидно, че колкото по-дълго продължи това, толкова по-голям удар върху търсенето ще видим", каза ръководителят по суровинни стратегии в ING Groep NV в Сингапур Уорън Патерсън.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега се е свил до 60 цента спрямо 1,53 долара преди седмица.

*Към 9:31 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още