IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към пореден седмичен спад на цената*

Освобождаването на част от резервите на суровината, затягането на паричната политика от Фед и разпространението на коронавируса в Китай охлаждат петролния пазар

10:05 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>
<br />

Снимка: Bloomberg L.P.


Суровият петрол поскъпва в петък, но е напът да отбележи пореден седмичен спад, предизвикан от плановете за освобождаване на петролни резерви, разпространението на коронавируса в Китай, което ограничава търсенето, и от агресивното затягане на паричната политика на САЩ, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,70%, или 0,70 долара, до 101,28 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,74%, или 0,72 долара, до 96,75 долара за барел, след като сортът поевтиня с около 3% тази седмица. Скорошният спад в ценовото равнище означава, че американският бенчмарк е изтрил по-голямата част от повишенията си, откакто Русия навлезе в Украйна.

Бързото покачване на цената на енергоносителите принуди Вашингтон и съюзниците му да обявят безпрецедентно освобождаване на част от резервите си на суров петрол. Ходът, подкрепен от Франция, Великобритания и други, предизвика срив в някога големите времеви спредове на суровината.

Това оказа влияние и върху цената на "черното злато" - която е с над една четвърт по-висока спрямо година по-рано - след като властите в Китай разпоредиха въвеждането на ограничения, за да потушат разпространението на коронавируса.

Същевременно плановете на Федералния резерв на САЩ за агресивно затягане на паричната политика на САЩ свиват търсенето на рискови активи и оскъпяват долара.

Въпреки че много западни компании избягват руския петрол заради инвазията, има много купувачи в Азия, особено в Китай и Индия, които са готови да закупят суровината. Доставките на руския сорт Сокол от Далечния изток вече са разпродадени за следващия месец.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка се е свил до 60 цента за барел спрямо над 3 долара преди две седмици.

Няма признак наскоро избухналите огнища на коронавирус в Китай да отшумяват, което натежава на най-голямата икономика в Азия. В някои големи градове, включително в Шанхай, са въведени строги противоеподемични мерки, които ограничават движението и потреблението на енергия.

*Към 9:33 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още