IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола нараства след поредните санкции на ЕС срещу Москва*

Пазарът продължава да следи войната в Украйна и развитието на пандемията в Китай

09:59 | 06.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол изтрива по-ранните си спадове и отново поскъпва, след като Европейският съюз (ЕС) отново реши да не налага санкции върху руските доставки на суровината, а инвеститорите обмислят перспективите за движението на долара, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,43%, или 0,46 долара, до 107,10 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) също се увеличава с под 1%, или 0,27 долара, до 102,23 долара за барел.

Въпреки че ЕС наложи нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, включително забрана на вноса на въглища, суровият петрол все още не влиза в този обхват.

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че съюзът ще продължи с дебатите сред членките относно руския петрол.

Доларът продължава да поскъпва, след като във вторник цената му се увеличи, докато инвеститорите продължават да оценяват възможността за бързо свиване на обема притежавани от Федералния резерв на САЩ облигации - стъпка напред към затягане на паричната политика и справяне с инфлацията. По-скъпата валута обикновено прави онези суровини, които се заплащат с нея, по-малко привлекателни за инвеститорите. Към 09:50 ч. българско време един щатски долар се обменя срещу 123,88 японски йени и срещу 0,91 евро.

През първото тримесечие "черното злато" поскъпна с една трета, след като руската инвазия и последиците от санкциите срещу Москва разтърсиха пазарите. Въпреки че САЩ и Великобритания вече са забранали вноса на руски петрол, ЕС се затруднява да последва тази стъпка, тъй като регионът е по-силно зависим от тези доставки. Вашингтон и съюзниците му в Международната агенция по енергетика освободиха част от резервите си на петрол, за да озаптят покачването на цените.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега се е свил до 1,48 долара за барел спрямо над 4 долара преди месец.

Инвеститорите следят и развитието на пандемията в Китай, където бързото разпространение на коронавируса принуди властите да въведат ограничителни мерки в редица градове, в т.ч. Шанхай. Във вторник страната отчете над 20 хил. положителни случаи на новозаразени.

Статистиката на Американския петролен институт във вторник е показала, че щатските запаси на "черно злато" са нараснали с 1,1 млн. барела, включително тези в ключовия хъб за съхранение в Кушинг, посочват лица, запознати с данните.

* Към 9:29 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
ЕС ще издържи и не само това- в Европа все още има находища на природни богатства- какво са се вторачили само в русия...Всичко си има Европа и дори не разбирам защо й беше изобщо да се пристъпва към този конструкт, според който ако се приобщи русия чрез търговия към Европа/ ЕС, то русия нямало да води агресивни войни и щяла да се ''поправи''... Колкото един дивак може да се поправи, толкова и русия ще се поправи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още