IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се стабилизира до около 100 долара за барел*

Инвеститорите следят развитието на пандемията в Китай и перспективите за освобождаване на резервите от "черно злато"

09:54 | 04.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се стабилизира около 100 долара за барел, докато инвеститорите оценяват развитието на пандемията в Китай и перспективите за допълнително освобождаване на резерви от суровината, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,12%, или 1,17 долара, до 105,56 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,1%, или 1,10 долара, до 100,37 долара за барел, след като миналата седмица сортът поевтиня с 13%.

Китай се бори с нововъзникналите огнища на коронавируса, които вредят и на търсенето на "черно злато". Почти всички жители на Шанхай, наброяващи 25 млн. души, са под някаква форма на ограничителни, след като страната отчете над 13 хил. новозаразени, а държавните медии съобщиха за случай на заразен с нов подвариант.

Американският бенчмарк загуби най-много от стойността си от две години насам миналата седмица, след като американският президент Джо Байдън обяви схема за безпрецедентно освобождаване на щатски резерви на суров петрол.

Съюзниците в рамките на Международната агенция по енергетика (МАЕ) също ще освободят от запасите си, като се очаква в следващите дни да има повече детайли за този ход. След изявлението на САЩ Goldman Sachs Group Inc. понижи прогнозите си за цената на петрола, но като цяло компанията остава положителна за перспективите пред суровината.

Междувременно Vitol - най-големият независим търговец на "черно злато" в света -  заяви през уикенда, че  цените са спаднали до нива, които не отразват рисковете, включително нарушените руски доставки заради войната в Украйна.

"Изглежда, че ходът на САЩ прекъсна възхода на петрола", коментира основателят на Vanda Insights в Сингапур Вандана Хари. "Частичното успокоение в предлагането естествено създава място за пазара да поеме опасенията за търсенето на фона на блокиранията в Китай", посочи експертът.

Миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, одобриха поредното умерено увеличение на доставките въпреки апела от потребителите.

Пазарът ще придобие по-ясна представа за перспективите през страната членка ОПЕК+ Саудитска Арабия, когато тази седмица Saudi Aramco публикува цените си за месец май. Според проучване на медията сред търговци и рафинерии цената на ключовия петрол Arab Light за Азия може да достигне рекордно равнище, докато някои инвеститори търсят алтернативи на руския петрол заради войната.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,51 долара за барел спрямо 2,99 долара седмица по-рано.

Инвеститорите следят и преговорите за възобновяването на ядрената следка с Иран, след като Техеран обяви, че е близо до постигането на споразумение със САЩ. Ако сделката се възобнови, тя би могла да увеличи доставките на суров петрол от Иран.

* Към 09:32 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
pass
преди 2 години
Какви перспективи за какво освобождаване на резерви в бъдеще пожелателно време? Щели били някой ден след няколко месеца да почнели да освобождават резерви от петрола си? Дали? Те ако искаха наистина да го направят, щяха още сега да освободят, но явно не искат. Това е като ЕЦБ и ФЕД - много приказки за преходна инфлация, че дано наистина да стане преходна. Лошото на голите приказки е че хващат дикиш само до време, после вече никой не ти вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още