IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е четвъртият по големина износител на втечнен газ през март

Най-големият пазар на руския втечнен газ в Европа през този месец е Франция

13:31 | 31.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Износът на втечен природен газ от Русия се увеличава с 10% на годишна база през март, сочат изчисленията на Bloomberg. Това означава, че през този месец Русия ще бъде четвъртият по големина доставчик на втечнен газ в света.

Данните идват на фона на санкциите, които Западът налага на Русия заради войната в Украйна. Много държави в Европа заявяват намеренията си да намалят своята зависимост от изкопаемите горива от Русия, но специално за природния газ това е доста трудно. Годишно Русия доставя около 15 млрд. куб. метра втечнен газ в Европа.

Търговците избягват да купуват допълнителни количества руски газ от спот пазарите, но изпълняват подписаните договори. Реално и спот доставките на Русия са минимална част от износа ѝ на втечнен газ, допълва Bloomberg.

На този етап санкциите на Запада заобикалят природния газ и търговците нямат причина да отказват покупките на втечнен газ. В момента най-големият купувач на руския втечнен газ е Япония. Следват Франция - базираната в Париж TotalEnergies има дял в една от газифициращите мощности в Русия - "Ямал СПГ", и засега не се отказва от тази своя инвестиция с мотива гарантиране на енергийните доставки в Европа.

Няма и намаление на вноса на втечнен газ във Великобритания, макар че правителството затвори британските пристанища за руски кораби. Тази санкция се заобикаля от танкери, плаващи под чужд флаг.

lng lng

Източник: Bloomberg

От Bloomberg добавят, че около 1/3 от втечнения газ все още се намира в танкери в открито море и не е много ясно накъде са се отправили. Засега желаещи да купуват втечнен газ от Русия са Индия и Китай.

По данни на Центъра за изследвания в енергетиката и чист въздух (CREA) от началото на военния конфликт в Украйна страните от ЕС са платили почти 23 млрд. евро на Русия за доставката на изкопаеми горива. Малко под 15 млрд. евро от тях са за природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още