IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможността от ембарго на ЕС върху руския петрол вдига цената на суровината*

"Черното злато" поскъпва за четвърта поредна сесия

09:56 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва за четвърта поредна сесия, докато Европейският съюз (ЕС) обсъжда възможността за налагане на ембарго върху руския внос на петрол, въпреки че за момента някои ключови страни членки са против такъв ход, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 2,30%, или 2,66 долара, до 118,28 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,86%, или 2,09 долара, до 114,21 долара за барел, след като сортът поскъпна с 18% през последните три търговски сесии.

петрол петрол

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че очаква евролидерите да обсъдят, но вероятно не и още да одобрят, допълнителни санкции заради руската инвазия, когато проведат заседание в Брюксел по-късно тази седмица.

Войната в Украйна изстреля цената на "черното злато" до рекордни равнища, тъй като някои купувачи избягват руския петрол, а САЩ и Великобритания предприеха мерки, за да забранят вноса му. ЕС е най-големият потребител на петрол и горива от Русия, а Кремъл предупреди, че всяка забрана ще окаже значително влияние върху пазара и ще нанесе най-силен удар върху континента.

Има липса на единодушие сред членовете на ЕС относно налагането на ембарго. Германия разчита на вноса на петрол от Москва и към момента е отхвърлила идеята за забрана, заедно с Унгария. За да бъде взето решение, то трябва да бъде одобрено от всички 27 страни. Евролидерите ще се срещнат този четвъртък.

"Пазарът постоянно е довеждан до ръба на ценообразуването при един катастрофален сценарий", каза основателят на Vanda Insights в Сингапур Вандана Хари. "ЕС вече е раздвоен относно хода - силно се съмнявам, че ще излезе нещо от това. Но макар [решението] да изглежда трудно, цената на суровината може да не намалее, докато предложеното ембарго от ЕС не е ясно отхвърлено", допълва експертът.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,87 долара за барел спрямо 2,86 долара миналия петък.

Енергийните пазари "продължават да са на нокти", докато се увеличават ограниченията за руския внос, пишат анализатори от Australia & New Zealand Banking Group Ltd., сред които и Даниел Хайнс.

Vitol Group, най-големият в света независим търговец на петрол, предупреди, че очаква цената на суровината да продължи да е висока, след като отчете ръст в печалбата. "Директните пазари вече бяха наистина затегнати, докато навлизахме в сегашната криза", каза главният изпълнителен директор Ръсел Харди.

Поскъпващата енергия допринася за инфлационния натиск и затруднява задачата на централните банкери в това число гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл. В понеденик той заяви, че банката е готова да завиши лихвите с 50 базисни пункта на следващото си заседание, ако е необходимо.

* Към 9:33 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още