IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола спадна под 100 долара за барел за пръв път от близо 20 дни*

Войната в Украйна разтърсва пазарите, а рязкото покачване на цените увеличава инфлационния натиск върху правителставата, които се опитват да стимулират растежа

09:58 | 15.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол продължава да се движи надолу във вторник и спадна до под 100 долара за барел за пръв път от избухването на войната в Украйна насам, пише Bloomberg. Американският сорт суров петрол West Texas Intermediate е изтрил около 20% от стойността си, откакто преди около седмица достигна най-високото си ниво от 2008 г.

Сортът поевтинява с над 5%, или 5,19 долара, до 97,82 долара за барел.

Цената на световния бенчмарк Брент също намалява с 5,41%, или 5,78 долара, до 101,12 долара за барел.

Най-скорошните събития, които разтърсват пазарите, са повторното настъпване на коронавируса в Китай - най-големия вносител на петрол в света - и изглежда постигнатият известен напредък в разговорите между Украйна и Русия. Въпреки че все още има опасения, че нарушените доставки на руски петрол ще навредят на вече затегнатия пазар, от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други страни бързо увериха, че няма недостиг.

Нарасналият брой новозаразени с коронавирус в Китай, който доведе до затварянето на най-развитите градове и икономически зони в страната, е безпрецедентно предизвикателство пред стратегията за нулев брой заразени. Пекин инжектира още средства във финансовата система в опит да подкрепи икономиката.

"Настроението на пазарите на суровини продължава да зависи от водещите новини", каза стратегът в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Даниел Хайнс. "Това би трябвало да доведе до засилващ се натиск върху цената на петрола. Но не отразява основната картина, в която руският петрол става все по-изолиран", допълни стратегът.

Въпреки че купувачите продължават да избягват купуването на руски петрол, има сигнали, че износът може да не е изцяло прекъснат. От Surgutneftegas PJSC предлагат финансова гъвкавост за някои клиенти, за да продължат доставките с петрол, а Индия разработва механизъм за улесняване на търговията, използвайки местни валути.

Главният преговарящ на Украйна заяви, че се работи по възможно прекратяване на огъня с Русия, след което разговорите бяха временно прекъснати, за да може двете страни да обмислят ситуацията. САЩ и Китай също проведоха "важна дискусия" в първата си среща на високо равнище по повод войната.

Междувременно се очаква в сряда Федералният резерв на САЩ да започне да затяга паричната си политика с лихвено повишение от 25 базисни пункта, което като цяло тежи на пазарите.

Войната в Украйна разтърсва пазарите, а рязкото покачване на цените увеличава инфлационния натиск върху правителствата, които се опитват да стимулират икономическия растеж след пандемията.

Energy Aspects Ltd. предупреди законодателните органи във Великобритания, че може да се наложи да се ограничат продажбите на продукти като природен газ и дизел, ако войната продължи.

* Към 9:38 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Това е отлична новина за България- ние не изнасяме енергоресурси, а внасяме такива. Да реват износителите, ние можем само да се радваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
За долара ревете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Войната в Украйна разтърсва пазарите.... Бойчеее, троллчета, дойде времето на класика Христо Стоичков и неговата мaма! За долара иде реч, за долара..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още