IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможността от успешна ядрена сделка с Иран охлади петролния пазар*

Връщането на доставките от Иран би могло да увеличи износа във време, когато търсенето е по-силно от предлагането

10:06 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява в четвъртък, докато инвеститорите преценяват възможността доколко неизбежно е сключването на ядрена сделка с Иран, съобщава Bloomberg. Пазарът все още следи и развитието на събитията в Украйна.

Европейският сорт Брент поевтинява с 1,12%, или 1,06 долара, до 93,75 долара за барел.

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,09%, или 1,02 долара, до 92,64 долара за барел. Сортът поевтиня с над 3% през миналата сесия.

petrol petrol

Ръководителят на преговорния екип на Иран Али Багери Кани заяви, че усилията за възстановяването на сделката са „по-близко отвсякога“ до постигането на споразумение, докато САЩ бяха по-умерени в думите си.

По-рано цената на петрола се възстанови от спада си, след като руската информационна агенция RIA Novosti съобщи, че Украйна е нарушила правилата за прекратяване на огъня през нощта. Въпреки че Русия настоява, че има сериозни намерения за облекчаване на напрежението и отрича да има планове за инвазия, според САЩ Москва продължава да увеличава войските си край границата с Украйна.

Кризата в Украйна е „перфектната рецепта за висока волатилност“, каза създателят на Vanda Insights в Сингапур Вандана Хари. "Размерът на рисковата премия, натрупана в петрола, сега гарантира разпродажби в случай на деескалация и бързо паническо изкупуване, ако напрежението се върне“, допълни експертът.

Цената на „черното злато“ се върна на най-високото си ниво от 2014 г. насам по-рано тази седмица, докато търсенето се увеличава, а кризата в Украйна добави рискова премия. Ако бъде сключена сделката с Иран, това би могло да доведе до връщане на освободения от санкции износ, което може да увеличи световните доставки. И все пак, пречките пред сключването на сделката остават значителни.

Те могат да бъдат обобщени от публикацията на Кани в социалните мрежи. „Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Нашите партньори в преговорите трябва да бъдат реалисти, да избягват упоритостта и да имат предвид уроците от последните четири години“, написа той.

Връщането на доставките от Иран, както и освобождаването на резервите на страната от суров петрол, ще охладят пазар, в който е възможно достигането на цена от 100 долара за барел. Спредът при Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 2,37 долара за барел, което е ръст спрямо нивото от 2,32 долара в сряда.

Очаква се фокусът върху събитията в Иран да се измести от Виена, където се провеждат разговорите, към ключова трансатлантическа среща по сигурност, която ще се състои в Мюнхен този уикенд. Организаторите посочват, че в програмата на конференцията е заложена перспективата за сделка с Иран.

„Положителното развитие на преговорите за ядрената сделка ще спомогне за успокояване цената на петрола“, смята старшият вицепрезидент в Rystad Energy AS Клаудио Галимберти.

Има допълнително сигнали, че търсенето на петрол надвишава предлагането. Данните в сряда показаха, че щатските резерви на петрол в ключовия хъб за съхранение в Кушинг са намалели до най-ниското си ниво от 2018 г. насам. Датираният Брент – цената на товарите, закупени и продадени в Северно море – достигна 100,80 долара за барел за пръв път от 2014 г.

Потреблението на енергия се покачва, докато икономиките се възстановяват от пандемичните спадове. Някои страни в Европа премахват ограничителните мерки, като се очаква Германия и Гърция скоро да бъдат също сред тях.

* Към 9:51 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още