IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението около Украйна удължава ценовия подем на петрола*

"Черното злато" поскъпва на фона на увеличаване на световното търсене, проблемите с доставките и намаляващите резерви

10:30 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ценовият подем на пазара на петрол продължава в понеделник, като нарасналото геополитическо напрежение в Украйна спомогна за покачването на цената във време на увеличено световно търсене, пише Bloomberg.

Европейският сорт Брент поскъпва с 1,14%, или 1,08 долара, до 95,52 долара за барел.

Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) се покачва с 1,27%, или 1,18 долара, до 94,28 долара за барел, достигайки отново най-високото си ниво от 2014 г. Към момента сортът отбелязва ръстове за осем поредни седмици.

petrol petrol

Покачването на цената е предшествано от поредица от събития през уикенда, свързани с геополитическото напрежение в Украйна, включително телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин, който не успя да успокои насъбралото се напрежение. Въпреки че Вашингтон предупреди, че атаката над Украйна може да е неизбежна, Москва отрече да има планове за навлизане в страната.

"Черното злато“ поскъпна на фона на увеличаване на световното търсене, проблемите с доставките и намаляващите резерви. Серията от седмични ръстове на цената на суровината е най-дългата от октомври 2021 г., преди появата на омикрон варианта на коронавируса.

Възможността от руска инвазия в Украйна, последваната от ответни санкции от САЩ, представлява риск и може да наруши работата на световните енергийни потоци.

"Цената на петрола от 100 долара [за барел] е близо“, смята икономистът в Oversea Chinese Banking Corp. Хауи Лий, според когото един цялостен конфликт между Украйна и Русия би могъл да изстреля цената на още по-високо ниво. "Основният двигател за покачването на цените до близо 100 долара са проблемите с веригите на доставки, дори търсенето да остане на сегашните си нива“, допълни експертът.

Съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан каза в интервю за CNN в неделя, че има „видима възможност“ от мащабни военни действия, които да се случат много скоро. Същия ден Байдън разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски, като го увери, че САЩ и съюзниците ще действат „бързо и решително“ в случай на агресия.

Пазарът на петрол продължава да следва бичи модел, като цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът при Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,91 долара за барел, което е увеличение спрямо нивото от 71 цента преди един месец.

По подобен начин разликата между физическата цена на Брента и фючърсите му достигна рекордното ниво от 2,37 долара за барел, според данните от Bloomberg Fair Value.

Поскъпването на „черното злато“ допринесе за световния инфлационен натиск, докато водещите икономики удължават възстановяването си от пандемията. Поскъпването на бензина и на други петролни продукти притиска потребителите и усложнява задачата на централните банки, включително на Федералния резерв.

Инвеститорите следят и преговорите по ядрената сделка с Иран във Виена. Постигането на споразумение би могло да охлади ценовото рали, тъй като ще даде възможност на иранския петрол да се върне на пазара. Техеран завиши прогнозите си за печалбата от износа на петрол с близо една трета в държавния бюджет за догодина.

*Към 9:42 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още