IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се стабилизира около 91 долара за барел насред преговорите с Иран*

Някои сигнали по преговорите между Вашингтон и Техеран внесоха оптимизъм сред инвеститорите, че двете страни се доближават до споразумение

09:54 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се стабилизира на равнище от около 91 долара за барел, докато инвеститорите фокусират вниманието си върху преговорите с Иран относно ядрената сделка, които трябва да продължат във вторник, пише Bloomberg.

Европейският сорт Брент поевтинява с 0,24%, или 0,22 долара, до 92,47 долара за барел.

Американският бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) също поевтинява с 0,16%, или 0,15 долара, до 91,17 долара за барел. В понеделник фючърсите поевтиняха с 1,1%, като ралито, което изстреля цената на петрола до 7-годишен връх, се успокои.

Някои сигнали по преговорите между Вашингтон и Техеран внесоха оптимизъм сред инвеститорите, че двете страни се доближават до споразумение, което би довело до възобновяване на износа на суров петрол от производителя в Персийския залив.

Пазарът на бензин в САЩ обаче може да се затегне допълнително, след като втората по големина рафинерия в страната неочаквано затвори заедно с други заводи  в Персийския залив. Това би могло да означава допълнително покачване на цената на горивото, след като то поскъпна до най-високото си ниво миналата седмица.

Пазарът на петрол се затегна тази година вследствие на силното търсене и на серия от прекъсвания на доставките. Така „черното злато" се доближава до цена от 100 долара за барел насред нарастващи инфлационни опасения. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, изпитва затруднения в изпълнението на уговореното увеличение на доставките, докато Саудитска Арабия демонстрира оптимизъм за перспективите пред търсенето, като вдигна цените за март.

Съществуват и геополитически рискове, докато Русия трупа войски край границата на Украйна. Руският президент Владимир Путин заяви, че няма планове за инвазия. Американският президент Джо Байдън посочи в понеделник, че предаването на природен газ по „Северен поток 2"  между Русия и Германия ще бъде спряно, ако има инвазия.

„Няма да има значителен спад в цените, докато няма ясни сигнали за напредък в Украйна или в преговорите за ядрената сделка“, смята основателят на Vanda Insights в Сингапур Вандана Хари. „Ако и двете [събития] се случат едновременно, то бихме могли да видим големи разпродажби“, смята Хари.

САЩ премахна санкциите, което ще даде възможност на страните да ди сътрудничат с Иран по цивилни ядрени проекти. Техеран затвори обект с противоречива репутация и консолидира производството в обекти под международно наблюдение.

*Данните са актуални към 9:34 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още