IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след плах оптимизъм на пазара*

Инвеститорите все още преценяват какъв ще е ефектът на омикрон варианта на коронавируса върху търсенето на "черно злато"

10:30 | 21.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Петролът поскъпва във вторник след плах оптимизъм на пазара, съобщи Bloomberg. Покачването на цените следва масови разпродажби от понеделник, докато инвеститорите все още преценяват перспективите за търсенето на фона на разпространението на новия вариант на коронавируса омикрон.

Фючърсите на европейския сорт Брент поскъпват в Лондон с 0,2% до 71,69 долара за барел. Цената на американския суров петрол U.S. West Texas Intermediate се повишава с 0,5% до 69 долара за барел.

В предишната търговска сесия цената на „черното злато“ намаля поради опасения около нарастващия брой заразени. Влияние оказа и амбициозният план за вътрешни инвестиции за 1,75 трилиона долара на американския президент Джо Байдън, който удари на камък.

Въпреки факта, че към момента омикрон щамът не е имал голям ефект върху търсенето на петрол, то има опасения, че новият вариант може да доведе до нови затваряния.

В края на годината петролът се възстановява колебливо от ефектите на пандемията отчасти заради появата и на новия щам в началото на зимата. Структурата на пазара дава мечи сигнали, намекващи прекомерно производство в краткосрочен план. Това може да накара ОПЕК+ да се задействат следващия месец, когато организацията има заседание.

„Накратко всичко е заради разпространението на омикрон“, казва главният стратег в JTD Energy Services Pte Джон Дрискол. „Това е преди всичко психологически ефект. OPEC+ има възможността да повлияе на пазара, ако ситуацията наистина се влоши“, допълва Дрискол.

През миналата седмица новият щам бе отговорен за 73% от всички новозаразени в САЩ, показаха данни на Центъра за контрол и превенция на болестите. Почти всички от останалите случаи бяха за делта варианта. Хоспитализациите в Лондон бяха с 34% повече спрямо миналата седмица и градът отмени събитие по случай Нова година.

Хаосът на пазара в понеделник бе подсилен и от отхвърления от сенатора Джо Манчин план на Байдън за вътрешни инвестиции. Американският президент разговаря с Манчин в неделя – разговор, който според Белия дом дава възможност да се възстановят преговорите за плана, смята източник, запознат с темата.

*Към 10:30 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още