IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото злато: В какви метали си струва да се инвестира през 2022 г.?

Литий, алуминий и магнезий, от които силно зависят световните технологични вериги, са с най-обещаващ доход за инвеститорите

16:27 | 27.12.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Военният преврат и прекъсването на доставките в Гвинея, втората по големина страна в света по запаси от алуминиева руда, породи сериозно прекъсване.

Най-важният фактор за растежа е ситуацията в Китай, най-големият производител на алуминий в света. От една страна, след наводнението в провинция Шанси, която произвежда 30 процента от електроенергията в страната, енергийната криза в Китай се влоши. От друга страна, страната продължава да се бори със замърсяването и определя квоти за опасни отрасли, включително алуминиеви фабрики.

Консултантската компания Wood Mackenzie съобщава, че ситуацията в Китай е довела до седем процента намаление на годишното производство на алуминий.

Анализаторите от консултантската компания Argus например смятат, че цените на този метал през 2022 г. няма да могат да се върнат към пиковите си стойности през 2021 г. поради променливото потребителско търсене.

Съхранение на алуминий. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Вносът на алуминий в Китай обаче нараства, както и търсенето на световната икономика. Statista прогнозира, че пазарът на алуминий ще расте с 2,6% годишно и ще достигне 78,4 млн. тона до 2029 г. Днес ние консумираме 64,2 млн. тона алуминий годишно, което също е индикация за увеличаване на цената.

Това заключение потвърждава прогнозата на Goldman Sachs: до 2023 г. цената на алуминия ще се повиши до 3250 щатски долара за тон, а до 2025 г. – до 3500 щатски долара.

Магнезий

Дефицитът на магнезий води до тежка криза в автомобилната индустрия, тъй като този метал е необходим за получаването на леки и свръхлеки сплави.

Ситуацията с магнезия е много подобна на тази при алуминия. Най-големият производител на магнезий в света е Китай. Обемите намаляват, защото правителството на страната се опитва да намали вредните емисии преди Зимните олимпийски игри през 2022 г. Производството на магнезий изисква три пъти повече консумация на електроенергия от алуминия – около 40 MWh на тон.

Доскоро 60 процента от целия китайски магнезий се топеше в провинция Шанси. Този септември 35 от 50-те фабрики в Шанси бяха затворени. Тогава никой не знаеше как активно развиващата се автомобилна индустрия ще може да покрие липсващите обеми.

Не е изненадващо, че металът поскъпна от 2000 щатски долара за тон в началото на годината до 10 000 щатски долара през септември.

Европейската асоциация на автомобилните производители алармира, че ако запасите от магнезий се изчерпят, автомобилните фабрики в цяла Европа ще бъдат затворени.

Китайските фабрики възобновиха производството през октомври и цената на магнезия падна до 5500 щатски долара за тон. Според прогнозите на CRU Group, поради доминирането на Китай в сегмента, дефицитът на магнезий ще се задържи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
За какво ти е злато ? Вземаш PAXG имаш злато, вземаш лиха 5% и продаваш след 1 минута :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
за металите разбрахме, извратеняк... как си с пънкарите и чалгаджиите? Секси ли са ти? *** ли им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Аз като инвеститор - зная, че металите са секси и тази година увеличих инвестициите в - най-последно наблягам на стоманата - защото без нея - нищо. В литийчец инвестирах още преди отдавна, но српската измeт ми мъти водата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
alphaomega
преди 2 години
Сетихте се кога да инвестирате в метали......Както се казва след дъжд качулка! Когато преди 2 години бяха евтини и аз обяснявах тук и във форума че металите са добра инвестиции много хора ми се смяха. Още тогава ви казах че който и цветен/благороден метал да купите няма да сбъркате и парите ви ще бъдат защитени от инфлацията. Разбира се златото е за предпочитане. Но по евтините метали също вършат работа. Всичко което е свързано с електроника и електрификация върви нагоре. И като казвам да се купуват метали имам предвид физически метали които да притежавате и да съхранявате на склад. в сейф и др.. Не някакви виртуални измишльотини дето утре като ви спрат тока изчезват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Какви метали бе?! Тежат. Искат място.. мм.. Шиткойн форевър! Последният писък на писаците!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още