IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира след очаквания за повишено търсене*

ОПЕК прогнозира ръст на глобалното търсене на „черно злато“ в началото на 2022 г. от 1,1 млн. барела дневно

10:35 | 14.12.21 г.
<p>
	След като изпадна в мечи пазар в края на ноември поради появата на новия щам омикрон, петролът премина през частичен обрат през декември.&nbsp;<em>Снима:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

След като изпадна в мечи пазар в края на ноември поради появата на новия щам омикрон, петролът премина през частичен обрат през декември. Снима: Jason Alden/Bloomberg

Цената на петрола се запазва сравнително стабилна, след като прогнозата на ОПЕК за ръст на глобалното търсене на суровината бе засенчена от продължаващата несигурност около новия вариант на коронавируса омикрон и силата на щатския долар, съобщи Bloomberg.

Американският суров петрол U.S. West Texas Intermediate (WTI) се търгува с 0,25% по-скъпо, или 0,18 цента, до 71,47 за барел. Цената на европейския бенчмарк Брент се покачва с 0,34%, или 0,25 цента, до 76,64 долара за барел.

В своя ежемесечен доклад в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира ръст в глобалното търсене на „черно злато“ от 1,1 млн. барела дневно през първото тримесечие на 2022 г., но посочи, че все още вижда излишък. Доларовият индекс се покачва с над 0,4% тази седмица, което доведе до спад в привлекателността на някои суровини като петрола, който се ценообразува в щатски долари.

Кривата на фючърсите загатва за влошаващи се перспективи за цените. Петролът сорт Брент все повече се доближава до структура, при която цените на фючърсите са по-високи от тези на спот пазара. Спредът на тази структура, известна още като backwardation, във вторник бе 12 цента за барел спрямо 1,04 долара месец по-рано.

След като изпадна в мечи пазар в края на ноември поради появата на новия щам омикрон, петролът частично се възстанови през декември. Икономическият риск от омикрон и усилията на централните банки да овладеят забързващата се инфлация може да занижат интереса към поемането на рискове, особено с наближаването на края на годината.

oil oil

„С края на годината обемите намаляват и няма причина да се поемат рискове“, каза базираният в Сеул, Южна Корея старши анализатор на суровини Ким Куанре от Samsung Futures Inc. „Ходът на ОПЕК да ревизира прогнозите за ръста в посока нагоре може да е позитивен сигнал за пазара, но може и да се възприеме като ход, с който да се оправдае увеличението на [добива от] групата в следващите месеци“, каза експертът.

Прогнозата на организацията за ръста в търсенето до края на март 2022 г. се равнява на годишния ръст в потреблението на една типична предпандемична година. Това показва, че огранизацията вижда ефекта на омикрон като лек и краткотраен. Прогнозите обаче бяха засенчени от очакван спад в търсенето през следващите две тримесечия.

Новият вариант на коронавируса заобиколя защитата, която двете дози на Pfizer и AstraZeneca осигуряват, каквито бяха и опасенията, твърдят учени от Оксфордския университет. В същото време премиерът на Великобритания Борис Джонсън не изключи налагането на нови ограничения в бъдеще с цел предотвратяване разпространението на щама.

* Към 9:53 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още