IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня, след като страхът от омикрон се завърна на пазара*

Мечите сигнали се трупат въпреки увеличението на цената в началото на седмицата

11:09 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Играчите на пазара са изправени пред перспективата от отслабваща директна търговия в Азия, въпреки предприетото от Саудитска Арабия увеличение на цените през януари, което бе обявено малко по-рано тази седмица.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Играчите на пазара са изправени пред перспективата от отслабваща директна търговия в Азия, въпреки предприетото от Саудитска Арабия увеличение на цените през януари, което бе обявено малко по-рано тази седмица. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

След бурните ръстове от началото на седмицата петролът поевтиня отново, а инвеститорите преосмислят доколко новият щам на коронавируса омикрон може да се отрази на търсенето на „черно злато“, пише Bloomberg.

Към момента търсенето на петрол е избегнало поемането на голям удар от новия вариант на вируса, въпреки че някои страни вече започнаха да въвеждат нови ограничения. Проучване показа, че омикрон се разпространява 4,2 пъти по-лесно спрямо делта варианта в своя ранен стадий.

Фючърсите в Ню Йорк поевтиняват с 0,03%, или 0,02 цента, до 70,92 долара за барел. Европейският сорт Брент също поевтинява, като изтрива 0,23% от стойността си, или 0,17 цента, до 74,25 долара за барел.

Суровият петрол все още се насочва към най-големия си седмичен ръст от август насам – само за първите три дни на седмицата той е в размер на над 9%. Това е забележителен обрат, след като петролът изпадна в мечи пазар след продължили със седмици спадове.

Има и други мечи сигнали, които се натрупват. Играчите на пазара са изправени пред перспективата от отслабваща директна търговия в Азия, въпреки предприетото от Саудитска Арабия увеличение на цените през януари, което бе обявено малко по-рано тази седмица.

„Страховете около омикрон намаляха, но големите спадове показват, че нещата не са приключили изцяло“, каза икономистът в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур Хауи Лий. „За момента, виждаме, че европейският Брент се търгува на 70-75 долара за барел, но ако омикрон се окаже по-малка заплаха от очакваното, то сортът може да се върне на над 80 долара за барел през новата година“, смята експертът.

В голяма част от териториите на изток в САЩ, включително Ню Джърси и Кънектикът, има ръст в хоспитализациите. Лондонското сити също е напът да се превърне в призрачен град, след като компаниите инструктираха хиляди служители да работят от вкъщи в отговор на най-скорошните насоки от британското правителство.

*Към 10:28 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още