IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола расте умерено на фона на данните за ОПЕК*

Фючърсите върху сорта Брент отново минаха прага от 85 долара за барел

10:02 | 02.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се покачват умерено във вторник, след като по-рано стана ясно, че страните от ОПЕК не са постигнали очаквания темп на увеличение на добива през миналия месец. В същото време един от водещите потребители на „черно злато“ - Китай, обяви, че освобождава част от резервите си, за да отговори на ръста в търсенето на дизел, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,5% до 85,10 долара за барел. От своя страна тези върху американския лек суров петрол (WTI) прибавят 0,3% до 84,28 долара за барел.

Цената на петрола достигна многогодишен връх миналата седмица, подпомогната от постпандемичното възстановяване на търсенето. В същото време Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, продължават да се придържат към постепенното месечно увеличение на добива с 400 хил. барела на ден въпреки призивите за повече петрол от водещите икономики.

Увеличението на производството на ОПЕК през октомври дори не можа да изпълни планираното увеличение в рамките на сделката, като принудителни спирания на производството при някои по-малки производители компенсираха по-големите доставки от Саудитска Арабия и Ирак.

Страните от ОПЕК са добивали 27,5 млн. барела дневно петрол през октомври – показва проучване на Ройтерс. Това е ръст със 190 хил. барела на ден спрямо предходния месец, но под допустимото увеличение от 254 хил. барела в рамките на сделката.

Междувременно националните петролни компании в Китай ускориха темповете на обработка на суровината в опит да избегнат недостиг на дизел в страната.

Очаква се американските запаси суров петрол също да са се увеличили миналата седмица, докато тези на бензин и дестилати да са намалели, показва предварително проучване на Ройтерс. Очаква се по-късно във вторник да бъдат публикувани данни от Американския петролен институт, а в сряда – от Администрацията за енергийна информация към щатското министерство на енергетиката.

* Информацията е актуална към 9:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още