IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America: Петролът ще стигне цена от 120 долара до края на юни

Досега няколко петролни трейдъри вече заявиха, че цената от 100 долара за барел се приближава все повече

20:01 | 01.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Международният петролен бенчмарк Брент ще достигне цена от 120 долара за барел до края на юни 2022 г. това прогнозират анализатори на Bank of America, цитирани от Bloomberg.

Световната енергийна криза изпрати цените на газа и въглищата нагоре на много места по света, а това на свой ред даде нова сила на възстановяването на основните фючърси, търгувани в Лондон и Ню Йорк, посочват анализаторите на банката в бележка.

Досега няколко петролни трейдъри вече заявиха, че цената от 100 долара за барел се приближава все повече. Това става на фона на силното търсене, което изпреварва снабдяването, и забавянето на инвестициите в нови източници на продукция, което заплашва да позволи пресушаване на резервите.

В същото време увеличаването на търсенето на бензин, както и възстановяването при дестилатите като дизел и самолетно гориво, плюс ограничения на капацитета за рафиниране, могат да ускорят ралито през 2022 г., допълват още анализаторите.

Междувременно сортът Брент отново се доближава до прага от 85 долара за барел. По време на търговията на Wall Street в понеделник фючърсите му поскъпват с 0,9% до 84,48 долара за барел към 20 ч. българско време.

Американският сорт WTI на свой ред прибавя 0,2% към цената си до 83,72, свивайки разликата си с Брента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още