IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола реагират с повишения на решението на ОПЕК+ да увеличи добива*

Увеличението на производството през май ще бъде последвано от ново в размер на 350 хил. барела на ден през юни

10:18 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, изразиха нарастващо доверие в глобалното икономическо възстановяване и постигнаха споразумение за постепенно увеличение на добива на петрол през следващите месеци.

Фъючърсите върху сорта Брент повишават цената си с 0,05% до 64,67 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 3,62% до 61,30 долара за барел.*

Преди срещата в четвъртък се очакваше картелът да запази предпазливата си позиция, като удължи настоящите съкращения на доставките, както направи миналия месец. И все пак Саудитска Арабия и нейните съюзници показаха, че сега са по-убедени, че търсенето на гориво е по-силно след едногодишния удар на коронавируса, пише Bloomberg.

Тъй като страни като САЩ бързо напредват с кампаниите си за ваксинация, нарастват и сигналите, че пазарът на петрол се възстановява. Миналата седмица американските рафинерии преработиха най-голямото количество суров продукт от началото на пандемията, като се подготвяха за възстановяване на пътуванията.

Въпреки че европейското потребление на петрол е слабо, тъй като Франция, Германия и Италия разширяват или налагат нови блокади, показателите за търсенето в Китай остават силни.

„Дори в тези сектори, които бяха силно засегнати като авиоиндустрията, има признаци на значително подобрение“, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман по време на видеоконференцията на ОПЕК+.

Увеличението на добива с 350 хил. барела на ден през май ще бъде последвано от ново в размер на още 350 хил. барела на ден през юни и след това допълнително облекчаване с около 450 хил. барела на ден през юли, казват делегатите. Те твърдят, че Саудитска Арабия също ще започне да облекчава отделни, едностранни съкращения от един милион барела на ден, които тя въведе по-рано тази година. Страната планира да прекрати изцяло тези съкращения до края на юли.

Цените на петрола са над 60 долара за барел и групата е под все по-голям натиск да увеличи добива. Другите суровини също поскъпват, оставяйки централните банки от САЩ до Китай да се борят с риска от по-висока инфлация, точно когато техните правителства вливат трилиони долари във фискални стимули.

Основните потребители, включително Америка и Индия, призовават ОПЕК+ да държи цените под контрол. Американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм е разговарял със своя саудитски колега принц Абдулазиз бин Салман в навечерието на срещата на ОПЕК+, за да подчертае значението на достъпните цени на енергията.

* Информацията е актуална към 09:35 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още