IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, като новите мерки в Европа заплашват търсенето*

Глобалното предлагане на петрол ще надмине търсенето през втората половина на годината, предупреждават анализатори

10:17 | 23.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Във вторник цените на петрола се понижават с повече от 1%, засегнати от опасенията, че новите ограничения заради пандемията и бавното разпространение на ваксини в Европа ще забавят възстановяването на търсенето, докато производителите намаляват цените в знак на обилно предлагане, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 1,15% до 63,88 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол понижават цената си с 1,10% до 60,90 долара. Договорът за април изтече в понеделник на 61,55 долара, което е с 13 цента повече от петък, след като миналата седмица записа спад с над 6%.

„Възстановяването на пътуванията в глобален план все още изглежда ще отнеме време“, коментира Мат Стенли, брокер на горива в Star Fuels в Дубай, добавяйки, че възстановяването на търсенето на петрол през втората половина изглежда съмнително, тъй като блокировките остават в сила.

Удълженото блокиране се дължи на заплахата от трета вълна от коронавирус заради нов щам на вируса на континента.

Германия, най-големият потребител на петрол в Европа, удължава блокадите си до 18 април и помоли гражданите да останат още у дома.

Миналата седмица базираната в Париж Международна агенция по енергетика (IEA) намали прогнозата си за търсене на суров петрол през 2021 г. с 2,5 милиона барела на ден, като очаква, че глобалното предлагане на петрол ще надмине търсенето през втората половина на годината.

В понеделник Нигерия, най-големият производител на петрол в Африка, намали официалните си продажни цени за април, предполагайки, че доставчиците се опитват да стимулират продажбите.

Ангола, вторият по големина производител на континента и ключов доставчик за Китай, все още има непродадени доставки през април, знак за липса на интерес от страна на китайските рафинерии.

Данните за запасите на Американския петролен институт ще бъдат публикувани по-късно във вторник.

Анализаторите изчисляват, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с около 900 хил. барела през седмицата до 19 март, докато производството на рафинериите е нараснало с 3,2 процентни пункта, сочи проучване на Ройтерс.

* Информацията е актуална към 09:58 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още