IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите европейските блокади разтревожиха петролните пазари*

И двата сорта поевтиняват с повече от 1% на фона на опасенията за търсенето на горива

09:55 | 22.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола възобновиха спада си в понеделник, като и двата сорта отписват над 1%, след като притесненията за спад в търсенето на горива вследствие на новите блокади в Европа взеха превес по време на търговията, съобщава Ройтерс.

Петролът от сорт Брент поевтинява с 1,15% до 63,79 долара за барел, докато американският лек суров петрол понижават цената си с 1,20% до 60,70 долара. И двата договора поевтиняха с над 6% миналата седмица.

Германия планира да удължи блокадата в страната, така че да намали броя на заразените, тъй като според властите новите случаи заплашват да доведат до пренатоварване на болниците.

„Реалността е, че все още сме далеч от пълното възстановяване на търсенето и именно рекордните спадове в производствения капацитет са основната опора за петролния пазар“, коментира Стивън Инес, главен международен пазарен стратег в Axi.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници въведоха безпрецедентни съкращения на производството в споразумение за балансиране на световните пазари, след като търсенето спадна по време на пандемията от COVID-19.

Американските платформи започват да се възползват от по-ранния скок в цените на фона на оптимизма за връщането на търсенето, увеличавайки през миналата седмица платформите за добив на петрол с най-много от януари насам.

Съоръженията за сондиране на нефт и газ, ранен показател за бъдещото производство, са се увеличили до 411 през миналата седмица, най-високото ниво от април, съобщи компанията за енергийни услуги Baker Hughes.

Броят на съоръженията нараства през последните седем месеца с близо 70% от рекордно ниското ниво от 244 през август.

* Информацията е актуална към 09:25 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още