IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван спад на запасите в САЩ прекрати тридневното поевтиняване на петрола*

Върху цените на пазара в последните дни влияе и забавянето на ваксинациите в Европа

09:57 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола поеха нагоре, като инвеститорите претегляха възстановяването на работата в американските рафинерии, както и данните от индустрията, които показаха, че запасите от суров петрол в САЩ неочаквано са се понижили миналата седмица на фона на опасенията за търсенето в Европа, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,53% до 68,75 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,65% до 65,22 долара.

И двата договора отстъпиха леко в началото на търговията, но успяха да обърнат посоката, прекратявайки тридневните спадове и за двата основни сорта петрол.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 1 милион барела през седмицата до 12 март, според Американския петролен институт. Анализатори в анкета на Ройтерс очакваха ръст от 3 милиона барела.

„Пазарът беше приятно изненадан, след като миналата седмица неочаквано се понижиха запасите от петрол в САЩ“, каза Стивън Инес, главен световен пазарен стратег в Axi.

В същото време запасите от бензин са намалели по-малко от очакваното, като са се свили с 926 000 барела.

Данните сигнализират, че дейността на рафинериите се нормализира след голямо замръзване в Тексас, което спря производството през предходния месец, коментира Инес.

Историческото заледяване в южните щати на САЩ изтри близо четвърт от капацитета за рафиниране на страната миналия месец.

Търговците очакват потвърждение за намаляването на запасите от суров петрол в официални данни от Администрацията за енергийна информация, които ще бъдат представени по-късно днес.

Инвеститорите също така ще следят Фед, който приключва двудневното си заседание в сряда, за указания относно посоката на паричната политика.

Според анализаторите върху спада в цените на петролния пазар в последните дни влияе и забавянето на ваксинациите в Европа, където масово беше прекратено поставянето на препарата на AstraZeneca поради опасения за възможни сериозни странични ефекти. Това може да забави възстановяването на търсенето на гориво.

Ситуацията с търговията с петролни фючърси сега е толкова тежка, колкото през първите месеци на кризата с COVID-19 с петролни бикове и мечки, които бързат да се хеджират срещу сътресенията в цените, коментират анализаторите.

Докато търсенето нараства в Индия и САЩ, то остава слабо в Европа, посочват от ANZ в коментар, като отбелязват, че потреблението на гориво за пътни превозни средства във Франция е спаднало с 10,8% през февруари спрямо година по-рано, според петролната промишленост в страната.

* Информацията е актуална към 09:23 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още