IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола поеха нагоре след одобрението на новите стимули в САЩ*

Запасите от бензин в САЩ са намалели с 11,9 милиона барела през седмицата до 5 март до 231,6 милиона барела

10:15 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на суровия петрол се повишават в четвъртък, след като запасите от гориво в САЩ спаднаха рязко, въпреки че ръстовете бяха ограничени от нарастването на запасите от суров петрол след бурята в Тексас миналия месец, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,32% до 68,12 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,23% до 64,58 долара за барел.*

„Запасите от бензин се понижиха, което в крайна сметка тласна цените на петрола нагоре поради силното търсене на крайни продукти", коментира Стивън Инес, главен стратег за глобалните пазари в Axi.

Запасите от бензин в САЩ са намалели с 11,9 милиона барела през седмицата до 5 март до 231,6 милиона барела, съобщи Администрацията за енергийна информация (EIA), в сравнение с очакванията за спад от 3,5 милиона барела.

Запасите от суров петрол обаче се повишиха с 13,8 милиона барела през седмицата до 5 март до 498,4 милиона барела, в сравнение с очакванията на анализаторите в анкета на Ройтерс за покачване от 816 хил. барела, тъй като петролната индустрия в страната продължи да усеща ефектите от зимната буря в средата на февруари, която спря рафинирането и блокира производството в Тексас.

Междувременно Камарата на представителите на САЩ даде окончателно одобрение в сряда на една от най-големите мерки за икономическо стимулиране в американската история, мащабен законопроект за облекчение на последиците от COVID-19 на стойност 1,9 трилиона долара, осигуряващ на президента Джо Байдън първата голяма победа на поста.

Мярката предвижда 400 млрд. долара за директни плащания от по 1400 долара за повечето американци, 350 млрд. долара в помощ на щатските и местните власти, разширяване на данъчните облекчения за деца и увеличаване на финансирането за разпределение на ваксини.

Одобрението в контролираната от демократите камара се случи без подкрепата на републиканците след седмици на обсъждания в Конгреса. Демократите определиха законопроекта като изключително важен отговор на пандемията, която е отнела живота на над 528 хил. души в страната, а милиони хора останаха без работа.

*Информацията е актуална към 09:42 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още