IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява за трета поред сесия в очакване на данни за запасите в САЩ*

Групата на ОПЕК+ може да стане жертва на собствения си успех, твърдят анализатори

10:00 | 10.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява за трета поредна сесия в сряда, като инвеститорите очакват данните за запасите в САЩ по-късно през деня за насоки каква ще бъде посоката на цените в бъдеще, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент с доставка през май поевтинява с 0,90% до 66,91 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,80% до 63,50 долара.

Миналата седмица цените получиха подкрепа от решението на ОПЕК+ да запази до голяма степен съкращенията на производството и през април. Първоначално цените нараснаха силно в понеделник, като тази на сорта Брент се повиши над 70 долара за барел след атаките на йеменските хути срещу сърцето на петролната индустрия в Саудитска Арабия, преди да се  понижат отново, след като опасността отшумя.

„Наблюдаваме осъзнаването, че атаките нямат въздействие върху доставките“, коментира Вирендра Чаухан, анализатор в базираната в Сингапур консултантска компания Energy Aspects.

В САЩ запасите на суровини са нараснали с 12,8 милиона барела през седмицата до 5 март, според източници, позоваващи се на данни от Американския петролен институт.

Официални данни от Администрацията за енергийна информация (EIA) се очакват в сряда към 17:30 часа българско време.

Производството на суров петрол в САЩ все още се очаква да спадне със 160 хил. барела на ден през 2021 г. до 11,15 милиона, съобщи EIA във вторник, но това е по-малък спад от предишната месечна прогноза за понижение от 290 хил. барела.

Групата на ОПЕК+ може да стане жертва на собствения си успех, твърдят анализатори от банка EFG, тъй като по-високите цени, произтичащи от ограничаването на доставките, могат да стимулират производството на петрол в САЩ.

„Настоящата цена на петрола WTI е доста над нивото, необходимо за стимулиране на значително увеличение на производството в САЩ, което според проучванията на клоновете на Фед за Далас и Канзас Сити е около 56 долара за барел“, казват от EFG.

„Колкото по-дълго цената остава над този праг, толкова по-голям е стимулът за американските и други производители извън ОПЕК+ да увеличат производството“, коментират още анализаторите.

* Информацията е актуална към 09:22 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
петролът поевтинявал ... фейк някакъв е това . видният ядрен експерт боян рашев твърди , че ще расте на скокове до 100+ за барел , подкрепен от форумните специалисти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още