IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затворените рафинерии в Тексас тласнаха цените на петрола нагоре*

Цените растат на фона на информацията, че йеменските хути са ударили летища в Саудитска Арабия с безпилотни дронове

10:11 | 16.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават, след като студеният фронт затвори кладенци и рафинерии в Тексас, най-големият щат за производство на суров петрол в САЩ, които са и най-големият производител на петрол в света, предаде Ройтерс.

Цените растат на фона на информацията, че йеменските хути са ударили летища в Саудитска Арабия с безпилотни дронове, предизвиквайки опасения за доставките на най-големия износител на петрол в света. Същевременно се засилва оптимизмът за възстановяването на световната икономика на фона на ускоряването на ваксинациите срещу COVID -19.

Петролът сорт Брент поскъпва с 0,24% до 63,45 долара за барел, след като се повиши до най-високото си ниво от януари 2020 г. в предишната сесия.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI повишават цената си с 1,04% до 69,09 долара за барел.

„Неочакваното прекъсване на доставките в САЩ предоставя още една краткосрочна възможност за възстановяване на цените“, коментира Стивън Инес, главен стратег за глобалните пазари в Axi.

Студеното време в Съединените щати спря тексаските кладенци и рафинериите в понеделник и наложи ограничения върху добива.

Сериозният спад в температурите принуди доставчиците на електроенергия да наложат прекъсвания, оставяйки близо 3 милиона жилища и фирми без електричество.

Тексас произвежда приблизително 4,6 милиона барела петрол на ден, като в щата се намират 31 рафинерии, според данните на Администрацията за енергийна информация.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още